• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Softić ostaje na čelu Predstavničkog doma

Ustavno - pravna komisija Parlamenta FBiH je konstatovala da Safet Softić treba da ostane na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

 Softić ostaje na čelu Predstavničkog doma Izvor: MONDO

"Tražićemo od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da obnovi proceduru imenovanja predsjednika Vrhovnog suda FBiH, a na tu funkciju bi trebao doći neko iz reda srpskog naroda ili reda ostalih. Ako to bude odbačeno onda ćemo apelacijom ići na Ustavni sud FBiH", rekao je predsjedavajući Komisije Irfan Ajanović.

On je izrazio očekivanje da će Predstavnički dom Parlamenta Federacije na nekoj od narednih sjednica potvrditi ovaj zaključak Ustavno - pravne komisije.

Parlamentarna Ustavna komisija je razmatrala zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safeta Softića zbog toga što je on jedan od trojice Bošnjaka koji zauzimaju čelne funkcije u Federaciji, iako je Ustavom predviđeno da nijedan konstitutivni narod ne može da ima više od dva predstavnika na najvišim entitetskim pozicijama.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softić izjavio je da će poštovati svaku odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

"Da je Incko mislio da me smijeni, donio bi takvu odluku. Ono što je visoki predstavnik proizveo svojim pismom jeste rasprava o ovoj temi, koja zaslužuje pažnju", rekao je novinarima Softić.

Softić kaže da će se opredijeliti za pravo ukoliko u vezi sa njegovom eventualnom ostavkom bude sukoba politike i prava.

"Nadam se da neću doći u poziciju da budem smijenjen, ali ukoliko ne postoji drugo rješenje i ukoliko Incko bude insistirao na tome, spreman sam podnijeti ostavku", dodao je Softić

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE