• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Borcima se ne redukuju prava

Prijedlogom zakona o pravima boraca nikom neće biti ukinuto niti redukovano pravo, izjavio premijer RS Milorad Dodik

 Dodik: Borcima se ne redukuju prava Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata nikom neće biti ukinuto niti redukovano pravo.

"Ovo je zakon koji nikom ne ukida niti redukuje pravo, ali može unijeti više solidarnosti među ljudima koji imaju ta prava prema zakonu", rekao je Dodik novinarima nakon što je prisustvovao vanrednoj sjednici Predsjedništva Boračke organizacije RS (BORS).

Dodik je rekao da bi imovinski cenzus prilikom isplate invalidnina i drugih prinadležnosti trebalo da budu dvije prosječne plate, što trenutno iznosi oko 1.500 KM, dok bi određene redukcije bile rađene u slučajevima gdje su prihodi veći od tog iznosa.

"Zahtjev Svjetske banke nije bio da se ta prava ukinu, već da se uvede više socijalne odgovornosti prema ljudima koji su bukvalno u stanju socijalne potrebe", rekao je Dodik, ističući da je ovdje riječ o traženju jednog stepena solidarnosti, a nikako ukidanja ili smanjenja sredstava za boračku populaciju.

Ističući da se na ovaj način pokušavaju usmjeriti sredstva od onih koji imaju i neke druge izvore prihoda, poput firmi i zakupa, prema onima koji to nemaju, Dodik je rekao da će nivo sredstava koji pokriva ovu oblast ostati isti u budžetu RS.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Predsjedništvo BORS-a na odgovoran i trezven način bavi pitanjima koja se tiču boračke populacije i to uvijek stavlja u kontekst mogućnosti Republike i činjenice da su borci nesumnjivo dali najveći doprinos u borbi za stvaranje RS.

Premijer RS je rekao da BORS nema samo značaj u pogledu borbe za određena prava jedne kategorije ljudi u RS, već ima značajnu političku odgovornost za globalna kretanja u društvu.

"BORS treba da postane i jeste već autoritet koji treba da bude poštovan od svih političkih faktora u RS sa stanovišta globalnog usmjerenja i globalnih ocjena o tim kretanjima“, zaključio je Dodik.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Mihajlo Parađina rekao je da će Vlada RS donijeti uredbu kojom će biti definisan imovinski cenzus uz prethodno pribavljenu saglasnost BORS-a.

"Time se daje bitan značaj u društvenoj poziciji BORS-a da skupa sa Vladom RS na bazi partnerskih odnosa donosi svoj stav kako bi se definisao kapacitet cenzusa“, istakao je Parađina.

Parađina je rekao da stečena prava ostaju u zakonu, zbog čega je Predsjedništvo BORS-a prihvatilo izmjene i dopune Prijedloga zakona o pravima boraca.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da je na današnjoj sjednici na najbolji način prezentovan princip međusobnog uvažavanja i poštovanja koji su ustanovili postojeće rukovodstvo BORS-a i aktuelna Vlada RS.

"Zajedno smo na amandman Vlade RS na predložene izmjene i dopune Zakona o pravima boraca usaglasili stav koji je u interesu RS i koji ostavlja mogućnost institucijama vlasti RS da zajedno lakše prođemo kroz ovu problematiku i da sami stvorimo pretpostavke da RS u političkom smislu bude još stabilniji faktor na prostoru BiH i regiona“, zaključio je Ćurguz.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida povučen je sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS 15. decembra i biće razmatran sutra po hitnom postupku na sjednici parlamenta RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE