• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Podrška Sudu i Tužilaštvu BiH

Sud i Tužilaštvo BiH predstavljaju ključne državne institucije koje su dužne da obezbijede vladavinu prava, smatra Valentin Incko.

 Incko: Podrška Sudu i Tužilaštvu BiH Izvor: MONDO

U organizaciji OHR-a, u Sarajevu je počela međunarodna konferencija na kojoj će biti razmotreni načini jačanja rada pravosudnih institucija u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u uvodnom obraćanju da je današnji skup potvrda kontinuirane podrške međunarodne zajednice Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Međunarodna zajednica uložila je 45 miliona evra u ove institucije od njihovog uspostavljanja i one predstavljaju ključno dostignuće cjelokupne reforme pravosuđa", istakao je on.

Incko je naglasio da je cilj međunarodne zajednice nacionalizacija ovih institucija što će zahtijevati, kako je naveo, političku podršku kako međunarodne zajednice tako i domaćih organa vlasti.

Visoki predstavnik je rekao da je zabrinut odbacivanjem njegovih posljednjih odluka vezanih za mandat stranih sudija i tužilaca u Tužilaštvu i Sudu BiH, dodavši da ne zna kakve to može imati posljedice.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso istakla je da će u narednom periodu prioritet Suda biti jačanje domaćih kadrova, osiguranje budžeta, status domaćih sudija, kao i uvrštavanje Suda BiH u Ustav.

"Nastavak rada stranih sudija i tužilaca u odjeljenjima za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju kao savjetnika nema zakonsku osnovu, tako da ćemo za njih tražiti neke druge modalitete", navela je ona.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin istakao je u uvodnom obraćanju da se vladavina prava i bezbjednost građana mogu uspostaviti samo uz jačanje institucija, te da će domaći tužioci raditi najteže predmete, a da je angažman stranih tužilaca i dalje potreban zbog njihovog iskustva i stručnosti.

Ambasadori i predstavnici misija EU u BiH koji učestvuju na skupu izrazili su podršku radu Suda i Tužilaštva BiH, naglasivši da uspostavljanje vladavine prava mora biti osigurano kao uslov evropskih integracija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE