• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomatska "svađa" Srbije i BiH!

Dilema oko imenovanja ambasadora BiH u Srbiji narušila dobrosusjedske odnose dvije zemlje.

 Diplomatska "svađa" Srbije i BiH! Izvor: MONDO

Izjava ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja da "Bošnjaci u ovom sazivu Predsjedništva BiH više neće predlagati svog ambasadora u Beogradu“ otvorila je vrata srpskom kandidatu da preuzme ovo diplomatsko mjesto.

Ambasada u Beogradu je jedna od onih u kojoj se svake tri godine imenuje ambasador - predstavnik jednog od konstitutivnih naroda, na osnovu sporazumu o rotaciji koji postoji u Predsjedništvu BiH.

Posljednji ambasador BiH u Srbiji, prije tri godine, bio je Hrvat Tomislav Leko.

Međutim, poslije toga BiH u Srbiji nema ambasadora, jer su Bošnjaci insistirali prvo da to bude Boriša Arnaut, a potom Sead Avdić, iako je bilo jasno da im zbog prošlosti Srbija nije spremna da otvori vrata.
Prema pomenutom sporazumu, Nebojša Radmanović bi trebalo da predloži ambasadora iz korpusa srpskog naroda.

U Radmanovićevom kabinetu zvanično ne žele da komentarišu ovakav rasplet događaja, jer očekuju da Bošnjaci i zvanično odustanu od predlaganja svojih kandidata.

Međutim, poručuju da su spremni da predlože ambasadora "koji bi veoma brzo dobio agreman u Srbiji“.
U kabinetu Harisa Silajdžića potvrđuju da stoje iza izjava Alkalaja. "Ministar Alkalaj je samo prenio već poznat stav ovog kabineta da u ovom mandatu neće biti predlagani novi kandidati. U diplomatskoj praksi ne postoji slučaj da neka država dva puta uzastopno odbije predloženog ambasadora neke druge zemlje. Ako zvanični Beograd stvarno želi dobre odnose sa BiH, može pokazati fleksibilnost i kreativnost oko ovog pitanja uzimajući u obzir dobre namjere i BiH i ovog kabineta“, kaže za "EuroBlic" Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut.

On, međutim, nije htio da komentariše da li bi bošnjački član Predsjedništva podržao kandidata za ambasadora u Srbiji, koga bi predložio Radmanović.

"Ne mogu spekulisati o tome, s obzirom na to da postoji odluka Predsjedništva, po kome mjesto ambasadora u Beogradu u ovom mandatu pripada Bošnjacima“, kaže Arnaut.

U kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva, pak, misle drugačije.

Irena Kljajić, savjetnica Željka Komšića, tvrdi za isti list da bi Komišić podržao Radmanovićevog kandidata ako se prijedlog nađe na dnevnom redu.

Zamjenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da ambasadora u Beogradu sada mora da predloži Nebojša Radmanović, "jer je sadašnje Predsjedništvo prihvatilo sporazum o rotaciji ambasadora, koje je prethodno potpisalo“.

"Ako se to desi, očekujemo podršku Silajdžića i Komšića, jer do sada nije bio slučaj da ostala dva člana blokiraju izbor. Ako bi se to desilo, onda bi to bio presedan“, kaže Trišić-Babić.

Ona, međutim, napominje da je najveći problem što trzavice između Sarajeva i Beograda narušavaju dobrosusjedske odnose, "iako su nam susjedi prioritet zbog EU, ali i po sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“.

Novo zahlađenje odnosa između Sarajeva i Beograda moglo bi da uslijedi uskoro, kada Srbija bude imenovala novog ambasadora u Sarajevu, koji, po svemu sudeći, primjenom principa reciprociteta - neće dobiti agreman.

To je, nakon što Sead Avdić nije dobio zeleno svjetlo u Beogradu, u oktobru za "EuroBlic“ najavio i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

On je tada poručio da će "BiH morati, u skladu sa načelima reciprociteta, isto reagovati kada Beograd predloži novog ambasadora u Sarajevu“.

Za potvrdu agremana bilo kog ambasadora u BiH takođe je potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE