• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Rebalans podijelio poslanike

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je bilo neophodno sačiniti drugi rebalans budžeta. Opozicija protiv.

 NSRS: Rebalans podijelio poslanike Izvor: MONDO

Ministar je ocijenio  da je nakon prvog, na prihodovnoj i rashodovnoj strani došlo do znatnih izmjena, ističući da je budžetski okvir ostao isti, 1,6 milijardi KM.

Na rashodovnoj strani u okviru ostale budžetske potrošnje smanjeni su rashodi, a u okviru domaće budžetske potrošnje povećani su, dok je na prihodovnoj strani došlo do smanjenja poreskih prihoda i inostranih kredita, a povećanja neporeskih prihoda.

"Prilikom definisanja potrošnje, Vlada RS rukovodila se potrebom očuvanja kontinuiteta makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti, te je prvenstveni cilj provođenja novog rebalansa bio izmirenje obaveza iz prethodnog perioda", rekao je Džombić obrazlažući poslanicima Narodne skupštine RS predloženi rebalans.

U strukturi prihoda domaći prihodi iznose milijardu i 375 miliona KM i finansiranje 225 miliona KM, dok se u strukturi rashoda na domaću budžetsku potrošnju odnosi milijardu i 402 miliona KM, a na ostalu budžetsku potrošnju 197,8 miliona KM.

"U strukturi domaćih prihoda, poreski prihodi iznose milijardu i 149 miliona KM i manji su za 54,5 miliona KM, odnosno za 4,5 odsto u odnosu na planirane, a neporeski prihodi iznose 226 miliona KM i veći su za 87 miliona KM odnosno za 62,6 odsto u odnosu na planirane", rekao je Džombić.

On je dodao da je drugi rebalans sačinjen na bazi zahtjeva budžetskih korisnika, a uvažavajući zakonske obaveze, Vladine politike, prioritete i usvojene strategije, te ažurirane makroekonomske projekcije i procjene budžetskih sredstava.

Rebalans predviđa povećanje domaće budžetske potrošnje za 23,7 miliona KM, odnosno 1,7 odsto u odnosu na prvi rebalans, a u njenoj strukturi najznačajnija povećanja ostvarena su na pozicijama bruto plata i naknada troškova zaposlenih u iznosu od 13,9 miliona KM, troškovi materijala i usluga u iznosu od 4,7 miliona KM, namjenskih izdvajanja za tekuće pomoći, kapitalne pomoći i doznake za tekuće troškove u iznosu od 6,4 miliona KM.

Za PDP je ovaj prijedlog neprihvatljiv,  a poslanik  ove stranke u parlamentu Republike Srpske Zoran Đerić kaže  da ova stranka smatra da ne postoji ustavni osnov za donošenje rebalansa budžeta RS za 2009. godinu, ističući da nekoliko dana pred kraj godine ovo predstavlja "peglanje budžeta koji očigledno za tekuću godinu nije bio dobro planiran".

"Ovakav rebalans više liči na neku vrstu revizije samog budžeta prije nego što nadležne službe dođu i izvrše reviziju budžeta za 2009. godinu", rekao je Đerić.

Prema njegovim riječima, nedopustvo je da se rebalansom budžeta ima situacija da su stavke u dijelu materijalnih troškova i usluga, te prevoza i goriva, probijene, a da su istovremeno neke kategorije stanovništva zakinute jer su im budžetski troškovi znatno umanjeni.

"Vlada RS je za 2009. godinu planirala borački dodatak, a prvim rebalansom taj borački dodatak je ukinut i u najnovijem rebalansu ta kategorija nije ni pomenuta", istakao je Đerić.

On je rekao da je za PDP potpuno neprihvatljiv Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS, jer nije vrijeme da kategorije stanovništva koje su najviše dale za stvaranje Srpske na ovakav način trpe teret ekonomske krize.

"Uvođenje bilo kakvog imovinskog cenzusa za bilo koju boračku kategoriju je za PDP potpuno neprihvatljivo i ako Vlada RS treba uvođenje imovinskog cenzusa neka to uvede kod predsjednika RS, premijera, Vlade, ministara i poslanika u parlamentu RS, a ne kod kategorija koje su nazaslužnije za stvaranje Srpske", naglasio je Đerić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je, na prijedlog Vlade RS, dnevni red 23. posebne sjednice dopunjen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić rekao je da je postala uobičajena praksa da Vlada RS pred sam početak sjednice uvrštava ili povlači tačke dnevnog reda koje je usvojio Kolegijum parlamenta Srpske.

"Skupština je podređena Vladi i to može predstavljati problem u funkcionisanju najvišeg zakonodavnog tijela", rekao je Bojić.


Poslanik SDS-a Božidar Vasić rekao je da je povrijeđen Poslovnik i zbog toga što Prijedlog rebalansa Budžeta RS za 2009. godinu nema naveden ustavni osnov za donošenje zakona.

Poslanici su glasanjem odbacili upozorenja opozicije da je došlo do više povreda Poslovnika.

Na dnevnom redu 23. posebne sjednice su i tri zakona koje je Vlada RS povukla sa dnevnog reda prethodne posebne sjednice, a to su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata RS, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Ombudsmanu RS.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o oružju i municiji.

Na sjednici bi trebalo da budu imanovani predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije za koncesije RS, te predsjednik i tri člana Regulatorne komisije za energetiku RS.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE