• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez skorog dogovora o reformi ustava

Prioritet vizna liberalizacija, ustav može da pričeka, stav SNSD-a!

 Bez skorog dogovora o reformi ustava Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović ocjenjuje da je teško očekivati da će uskoro doći do bilo kakvog kompromisa i konsenzusa političkih snaga za promjene Ustava BiH.

Prodanović je u intervjuu Srni rekao da je period do opštih izbora u BiH veoma kratak, zbog čega bi bilo nepotrebno da se dalje insistira na ovoj temi.

"Smatram da bi prioritetni poslovi bili da BiH ispuni obaveze o liberalizaciji viznog režima, da se ubrza proces sticanja uslova za status BiH za kandidaturu za članstvo u Evropsku uniju i da se ispune obaveze za ubrzani put BiH ka NATO-u“, rekao je Prodanović.

Ističući da SNSD smatra da je teško očekivati da se u Parlamentarnoj skupštini BiH dobije većina za ustavne promjene, Prodanović je naglasio da bi bilo sasvim logično da se proces ustavnih promjena otvori nakon opštih izbora 2010. godine.

"Ukoliko bi ipak došlo do ustavnih promjenama, one bi morale biti plod potpunog konsenzusa političkih snaga u BiH", rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, pitanja o kojima se ne spori najveći broj političkih snaga u BiH, normalno ako budu prihvatljive kao dio promjena, odnosi se na primjenu, odnosno poštivanje preporuka Venecijanske komisije kada je riječ o evropskoj Povelji o postojanju ljudskih prava, te izbor članova Predsjedništva BiH i izbora delegata u Domu naroda BiH.

"Ukoliko bi bilo spremnosti političkih snaga u BiH, onda bi možda moglo doći do konsenzusa amandmana na Ustav koji bi ta pitanja riješili", rekao je Prodanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE