• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Multietnično Sarajevo - demagogija"

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća kaže da je položaj Srba u Federaciji gotovo bezizlazno težak.

 "Multietnično Sarajevo - demagogija" Izvor: MONDO

Istakao je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mora uključiti kako bi bila ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u ovom entitetu.

"Srba nema u javnim preduzećima u, FBiH nisu dovoljno zastupljeni ni na izabranim funkcijama, a priča se o nekoj multietničnosti. Činjenica je da mnogi koji pričaju o povratku u praksi pokazuju sasvim drugo lice. Položaj srpskog naroda u FBiH se može poboljšati samo ako se promijeni način delegiranja u Domu naroda FBiH", rekao je Puzigaća.

Puzigaća je podsjetio da duži vremenski period nije mogao biti formiran Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i dodao da to što nijednom nije potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokazuje da Srbi u Federaciji nisu u mogućnosti na ovaj način zaštititi svoje interese.

"Potezanje pitanja vitalnog nacionalno interesa moguće je samo teoretski, jer je u praksi apsolutno nemoguće obezbjediti potrebnih dvije trećine glasova iz Kluba Srba u Domu naroda FBiH, jer taj klub pored predstavnika SNSD-a čine i SDP-a BiH i SDU", precizirao je Puzigaća.

Puzigaća je naglasio da se ne može govoriti ni o multietničnosti Sarajeva kao najvećeg grada u BiH, ocijenivši da su to obične spekulacije.

"Posjetio samo mnoga mjesta u FBiH i najveći broj povratnika je u Drvar, Glamoč i Grahovo. Sve ostalo je čista demagogija, jer neko iz dnevno-političkih razloga govori o velikom broju povratnika u FBiH, što je apsolutno netačno. Moje je mišljenje da u cijeloj Federaciji nema više od 40 000 Srba", pojasnio je Puzigaća.

On je istakao da su budžeti ove tri povratničke opštine neodrživi i tamo duži vremenski period nisu uplaćene naknade zaposlenima, penziono i zdravstveno osiguranje, a može se samo zamisliti kakvo je stanje sa infrastrukturom, pitanjem povratka i drugo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE