• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Raduje me uspjeh Srbije

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da ga raduje činjenica da je Srbija danas predala kandidaturu za članstvo u EU.

 Dodik: Raduje me uspjeh Srbije Izvor: MONDO

Dodik je rekao Srni da da je to veoma važno političko, ali i tehničko pitanje.

Ova kandidatura tim važnija, jer je neophodno ispuniti niz tehničkih pitanja da bi se predao zahtjev za članstvo u Uniji koji će kasnije rezultirati statusom kandidata, a time i promijenjenim uslovima i mogućnostima zemlje da učestvuje u privlačenju određenih fondova, rekao je premijer RS.

"To nije bilo nimalo jednostavno postići u Srbiji ali, evo, raduje me da je aktuelna vlast, sa predsjednikom Borisom Tadićem, uspjela da realizuje neke uslove i da u koordinaciji sa Švedskom podnese kandidaturu, što govori da će se uskoro desiti aplikacija koja je dogovorena", rekao je Dodik.

On je podsjetio da postoje brojne zemlje koje su podnijele isti zahtjev a čekaju decenijama na članstvo "jer vođenje tih zemalja nije bilo usaglašenoo sa EU".

"Mnogi su to osporavali Srbiji, a danas je taj uspjeh evidentan", rekao je Dodik, čestitajući Srbiji na uspjehu.

Komentarišući činjenicu da je BiH i dalje na listi čekanja i da je neizvjestan njen put do kandidature, Dodik je rekao da postoje određeni zastoji na putu u EU jer se pred evropske integracije želi "modelirati novi politički sistem u BiH, te derogirati nadležnosti RS i prenijeti na zajednički nivo".

Prema njegovim riječima, "na tome koordinirano rade, prije svega, bošnjački političari koji svaki zahtjev za tehničkim prilagođavanjem pokušavaju da iskoriste i da u suštini vrše ustavno prilagođavanje BiH što, naravno, nije moguće".

"I to će se promijeniti, uvjeren sam, do iduće godine. BiH će dobiti bezvizni režim, što je gotovo izvjesna stvar, te će na bazi iskustva sa Srbijom nakon toga biti u prilici da podnese i zahtjev za članstvo u EU", rekao jke Dodik.

On je napomenuo da treba odustati od silnih nastojanja da se zloupotrijebi evropski put BiH i time vrši ustavna dekompozicija u BiH.

"BiH treba prihvatiti realno, onakvom kakva jeste - dva entiteta i tri konstitutivna naroda i na taj način može se uspostaviti svaka vrsta dogovora", poručio je Dodik i podjsetio da u BiH postoji dodatni problem "stranih mešetara koji pokušavaju da zloupotrijebe jednu, još uvijek, proceduralnu odlluku svih u BiH da se ide u EU i zato vrše pritisak na ustavne promjene što nije uslov ni praksa EU".

On je podsjetio da se nijednoj zemlji nisu nametali slični uslovi i istakao da ćr put ka EU biti dalek "sve dok sa obje strane pregovaračkog stola budu sjedili stranci".

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas švedskom premijeru Frederiku Rajnfeltu predaje kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u EU.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da Srbija i njeni građani poslije podnošenja kandidature imaju razloga da se stvarno osjećaju Evropljanima i da očekuju korist od toga što pripadaju razvijenom društvu.

Radmanović je u Beogradu novinarima iz Republike Srpske izjavio da na podnošenju kandidature za članstvo u EU čestita Srbiji i njenim građanima i ocijenio da je rukovodstvo Srbije posljednjih nekoliko godina napravilo krupne korake na približavanju Srbije ka EU.

Radmanović je rekao da misli da su svi ljudi koji žive na zapadnom Balkanu Evropljani i da pripadaju EU, ali da "zbog raznih političkih igara, to nije tako".

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE