• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR popisao državnu imovinu

Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je da je tim za popis državne imovine, popisao ukupno hiljadu jedinica.

 OHR popisao državnu imovinu Izvor: MONDO

Tim je uspostavljen na osnovu njegove odluke 12. avgusta.

Incko je naglasio da je od ovih hiljadu jedinica 979 u BiH, a 21 u sedam država izvan BiH.

On je napomenuo da je državna imovina popisivana prema definiciji Savjeta ministara BiH iz 2004. godine te pozvao političke lidere da postignu dogovor o njenoj raspodjeli.

Prema riječima višeg konsultanta OHR-a Kemala Arnautovića, jedna jedinica predstavlja ono što se vodi u jednom posjedovnom listu u okviru jedne katastarske opštine.

Visoki predstavnik je napomenuo da je državna imovina popisivana prema definiciji Savjeta ministara BiH iz 2004. godine te pozvao političke lidere da postignu dogovor o njenoj raspodjeli.

Incko je rekao da će popis imovine biti sutra dostavljen Savjetu ministara BiH, a kopije entitetskim vladama i institucijama, kao i Vladi Brčko distrikta.

"Sada je na političkim liderima u BiH da se angažuju na pitanjima raspodjele državne imovine i pozivam da što prije počnu političke pregovore koji će rezultovati međuvladinim sporazumom ", naglasio je visoki predstavnik.

Incko je pohvalio tim koji je uradio popis rekavši da je odradio nevjerovatan posao od ukupno 9000 stranica materijala.

On je rekao da je OHR-ov tim u roku od 13 sedmica prikupio podatke iz 48 zemljišno-knjižnih i više od 140 katastarskih kancelarija u BiH.

"Sljedeći korak OHR-a je da će kopiju izvještaja o popisu kao i elektronsku kopiju baze podataka o popisu sa pristupom cjelokupnoj relevantnoj dokumentaciji dostaviti entitetskim vladama i Brčko didtriktu", naglasio je Incko.

Incko se zahvalio na podršci Savjetu za implementaciji mira (PIK) i vladama stranih zemalja koje su finansirale popis sa nešto više od 100.000 evra.

"Predmet našeg popisa se temelji na definiciji državne imovine Savjeta ministara BiH iz 2004. godine kada je on pokrenuo ovo pitanje", napomenuo je visoki predstavnik.

Incko je podsjetio da je PIK prošle godine postavio rješavanje državne imovine kao prvi cilj za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Najvažniji razlog zašto je potrebno riješiti pitanje državne imovine jeste da ova zemlja bude u stanju da smjesti institucije koje će se morati izgraditi kao dio procesa pristu Evropskoj uniji. Činjenica je da će novac poreskih obaveznika biti više sačuvan u budućnosti tako što će u velikom dijelu biti omogućen prestanak iznajmljivanja prostora za smještaj institucija BiH koji budžet košta desetine miliona KM sveke godine", istakao je visoki predstavnik.

Incko je u utorak dostavio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću popis državne imovine koji je uradila Kancelarija visokog predstavnika.

Tokom susreta sa Inckom, Špirić je rekao da je potrebno postići sporazum o raspodjeli imovine, kako bi bili ispunjeni uslovi za tranziciju OHR-a, te konstatovao da je za to potreban i politički dogovor.

Špirić je podsjetio da je u dva navrata na sjednicama Savjeta ministara predlagao dopunu odluke prema kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti, ali da nije bilo spremnosti bošnjačkih ministara za njeno donošenje.

U saopštenju Savjeta ministara navodi se da je Špirić naglasio neophodnost ispunjavanja preostalih uslova za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), koja bi poslala poruku da je BiH zrela, demokratska zemlja i da može biti kredibilan partner na evropskom putu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE