• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Referendum antidejtonski!

Visoki predstavnik u BiH upozorio srpke lidere da se najavljeni referendum kosi sa Dejtonskim sporazumom i i više rezolucija UN-a.

 Incko: Referendum antidejtonski! Izvor: MONDO

"Ako bi vlasti u Republici Srpskoj istrajale u planovima za održavanje referenduma kojim bi se osporavale odluke visokog predstavnika, to bi predstavljalo, ne samo kršenje Dejtonskog sporazuma, već i direktno kršenje nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN", tvrdi visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

Dodao je, međutim, da "ukoliko se ovo pitanje želi iskoristiti kao predizborna priča za skupljanje jeftinih poena, onda Vladu RS niko ne može spriječiti u tome da na to troši energiju".

Incko je za "EuroBlic" rekao da do sada nije bilo nijedne odluke visokog predstavnika koja nije provedena, pa će, dodao je, biti ispoštovana i ova, posljednja o produženju mandata stranim sudijama i tužiocimau BiH.

Incko je poručio da je vrijeme za reforme BiH kako bi ova zemlja krenula putem napretka, kao što to rade ostale zemlje u regionu.

"Treba prestati sa izazivanjem međunarodne zajednice, jer je došlo vrijeme da se radi s njom, a u interesu cijele zemlje", poručio je Incko.

On je naglasio da je jasna pozicija međunarodne zajednice, kao i njegova, o pitanju ustavnih aranžmana, posebno u smislu teritorijalnog uređenja, a to je da se neće nametati rješenja, nego će se pomoći domaći dijalog koji kompromisom i konsenzusom mora naći rješenja na zadovoljstvo svih.

Incko je naveo da OHR ne može odvesti BiH u EU, nego da to mogu učiniti samo domaći političari, naglašavajući da će i poslije zatvaranja OHR-a Dejtonski sporazum postojati i da se on mora poštovati.

Valentin Incko u srijedu se u Banjaluci sastao sa predsednikom Demokratske partije (DP) Draganom Čavićem, a nakon sastanka je ponovio da je procesuiranje ratnih zločina dejtonska obaveza koja se mora izvesti u BiH.

Govoreći o raspodjeli državne imovine u BiH, Incko je rekao da se neće miješati, već da domaći političari moraju donijeti konačnu odluku o tome.

On smatra da će domaći političari postići "određeni miks", odnosno državnu imovinu će podijeliti dijelom na teritorijalnom, a dijelom na funkcionalnom principu.

"Dosta toga će biti na državnom nivou, jer je i BiH potrebna određena imovina", rekao je Incko.

On je još kazao da vjeruje da bi moglo doći do određenih ustavnih promjena u BiH poslije presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se BiH osuđuje zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima.

Tim promjenama, istakao je Incko, uvažilo bi se pravo da svi narodi i narodnosti mogu da se kandiduju za sve funkcije u BiH.

Lider DP-a Dragan Čavić ocijenio je da je priča o mogućem referendumu u RS "još jedna ujdurma vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, i još jedna od njihovih nepromišljenosti koja otvara čitav niz pitanja".

Čavić je ocijenio da će se o tom pitanju voditi žestoka rasprava u Skupštini RS i rekao da će se DP zalagati da se odluka o referendumu može odnositi na sve dosadašnje odluke visokog predstavnika koje nisu potvrđene u Narodnoj skupštini, a ne samo na onu kojom se stranim sudijama i tužiocima produžava mandat.

Predsjednik DP je ocijenio da stranim sudijama i tužiocima treba okončati mandat, uz jasnu strategiju za prelazni period da ne bi došlo do zastoja u obradi predmeta za ratne zločine i organizovani kriminal u Sudu i Tužilaštva BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u srijedu je razgovarao i s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Incko će u Banjaluci prisustvovati dodjeli nagrada u organizaciji Nezavisnih novina, čiji je jedan od dobitnika izvestiteljka Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režim
Tanja Fajon.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE