• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis kao uslov za liberalizaciju

"Popis stanovništva trebalo bi da bude na listi uslova za liberalizaciju viznog režima", smatra Milorad Živković.

 Popis kao uslov za liberalizaciju Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kaže da bi međunarodna zajednica popis stanovništva u BiH trebalo da svrsta među uslove za dalji napredak zemlje ka EU.

"Popis stanovništva trebalo bi da bude na listi uslova za liberalizaciju viznog režima, jer ne mogu da shvatim da su za ukidanje viza bitnije neke odredbe iz Krivičnog zakona, koji je na toj listi, poput kažnjavanja negiranja genocida ili ratnog zločina, nego da se zna koliko u BiH ima ljudi i koliko može da se izda biometrijskih pasoša", rekao je Živković.

Iako Evropska komisija i OHR stoje iza stava da BiH treba da uradi popis stanovništva, Živković kaže da je očigledno da postoje dvostruki standardi kada su u pitanju uslovi za liberalizaciju viznog režima.

Živković traži od Evropske komisije i specijalnog predstavnika EU da se izjasne o standardima koji treba da budu zastupljeni na popisu.

"Trebalo bi da kažu šta je viši standard - kada nekome omogućite da bira da li će se na popisu izjasniti o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku, što su ustavne kategorije, ili da toga uopšte uopšte nema na popisnom listiću", istakao je Živković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma smatra da je viši standard, i evropski i demokratski, omogućiti ljudima da biraju da li će se o ovim pitanjima izjasniti na popisu, nego im to zabraniti.

U traženju da u popis budu uvrštena pitanja jezika, nacionalnosti i vjeroispovijesti Živković ne vidi ništa problematično jer je, podsjeća, Ustavom precizirano da u BiH žive tri konstitutivna naroda, da su tri jezika ravnopravna i da svi imaju pravo na vjeroispovijest.

"Ako je sve to ustavne odredbe, zašto to ne bi moglo da bude na popisnom listiću", zaključio je Živković.

BiH u 2010. godinu, koja je ključna za pripremu popisa stanovništva, koji će u evropskim zemljama biti obavljen 2011. godine, ulazi bez zakona o popisu stanovništva, bez kojeg je nemoguće pristupiti provođenju propisa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE