• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanić smijenio pa vratio dekana

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić povukao je u srijedu odluku o smjeni dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića.

 Stanić smijenio pa vratio dekana Izvor: MONDO

Stanić je objasnio da je povukao odluku o smjeni Popovića jer je u procesu njenog donošenja “napravljena proceduralna greška pošto prije razrješenja nije obezbjeđeno mišljenje nastavno-naučnog vijeća fakulteta”.

“S obzirom da u konkretnom slučaju donošenja Odluke o smjeni prof. dr Vitomira Popovića nije raspravljano na sjednici vijeća Pravnog fakulteta nije obezbjeđen osnov za donošenje odluke”, navodi se u saopštenju rektora banjalučkog Univerziteta.

Dekan Pravnog Fekulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović smijenjen je u petak, 18. decembra jer “nije dozvolio studentima koje je izabrao Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci učešće u radu Naučno-nastavnog vijeća Pravnog fakulteta”.

Smjena je odmah naišla na oštru reakciju studenata Pravnog fakulteta i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS koji su pozvali Stanića da povuče svoju odluku.

Na Pravnom fakultetu organizovano je i potpisivanje peticije za vraćanje Popovića na mjesto dekana koju je potpisalo više od 200 studenata.

Sindikat je upozorio da je rektorova odluka o smjeni nezakonita i da narušava integritet i autonomiju Univerziteta i da rektor može donijeti odluku o smjeni dekana samo na prijedlog Naučno-nastavnog veća Pravnog fakulteta.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci  pozdravio je odluku rektora banjalučkog Univerziteta Stanka Stanića da povuče odluku o njegovoj smjeni koju je donio 18. decembra.

"Nije dobro kada do greška dolazi na ovakav način. Ali je dobro kada se one isprave jer su mogle proizvesti puno štetnih posljedica po fakultet, univerzitet, studente i akademsko osoblje", rekao je Popović Srni. On je naglasio da je puno bolje što je odluka povučena sada, nego da se ušlo u dalje komplikacije cjelokupne situacije.

 "U narednom periodu moramo se okrenuti nekim drugim pitanjima koje otvorila ova smjena a koja se tiču unutrašnje organizacije i strukture samog Univerziteta i odnosa fakulteta unutar Univerziteta", smatra Popović.

On dodaje da bi bilo dobro da se fakultetima vrati status pravnih lica, a da integrisani univerzitet ostane samo u onoj mjeri u kojoj je neophodno.
Popović je istakao da će se Pravni fakultet sada okrenuti unapređenju nastavnog procesa i razvoja, te naglasio da je banjalučki Pravni fakultet prepoznatljiv u regionu i međunarodnim krugovima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE