• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska bez ombudsmana!

Parlament RS usvojio Zakon o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu, što je jedan od uslova za viznu liberalizaciju!

 Srpska bez ombudsmana! Izvor: MONDO

Ministar pravde RS Džerard Selman, kao predlagač, prihvatio je amandmane Kluba poslanika SNSD-a prema kojima ombudsman RS i njegovi zamjenici prestaju sa radom 60 dana nakon, a ne odmah po stupanju na snagu ovog zakona, te da druge institucije RS koje se bave zaštitom ljudskih prava preuzmu zaposlene u roku od 30 dana.

Trećim amandmanom predviđeno je da Vlada donese odluku o prenosu prava vlasništva na osnovnim sredstvima i sitnom inventaru Ombudsmana RS, ali ne nužno na Ombudsmana za djecu, kako je bilo u predloženom zakonu.

Poslanici su usvojili i zaključak SNSD-a i PDP-a da Narodna skupština zaduži Vladu da predloži zakon o zaštiti ljudskih prava u RS kojim će se cjelovito urediti ova oblast na republičkom nivou i definisati rad institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da je pravo na slobodno kretanje za građane RS ozbiljno redukovano.

"Razumio sam da se danas razgovara o ostvarivanju važnog civilizacijskog ljudskog prava i vjerujem da je svakog dobronamjernog obradovalo što su to pravo ostvarili građani Srbije", rekao je Kasipović tokom rasprave o ovom zakonu.

On je podsjetio da se na putu do bezviznog režima mora donijeti niz teških odluka, naglašavajući da najviši predstavnici vlasti imaju diplomatske ili službene pasoše i da nemaju problem sa vizama, te da nije red da to pravo drugima onemoguće.

Tokom rasprave o ovom zakonu, koje je počela dan ranije,  više su se čule međustranačke optužbe i kritike na račun vlasti koja  je od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas kriv aza genezu institucija ombudsmena entiteta i BiH.

Pozicija je optuživala opoziciju da se protivljenjem ovom zakonu protivi viznoj liberalizaciji, a opozicija vladajuću većinu da prenosi nadležnosti RS na nivo BiH.

Prethodno je NSRS usvojila Zakon o naknadi štete nastale u ratu!

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE