• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro zabrana pušenja na javnim mjestima

Autor mondo.ba

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u BiH je u završnoj fazi i ove godine se očekuje njegovo donošenje. Tim zakonom, kazniće se svaka osoba koja bude konzumirala duvanske proizvode na javnim mjestima.

Zakon će biti usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i smjernicama Evropske unije, piše Večernji list.

Po broju ispušenih cigareta, BiH je na desetom mjestu u svijetu. Posljednje analize pokazale su kako 40 posto bh. građana puši. Samo jedan pušač tokom godine u prosjeku potroši 2278 cigareta, a godišnje više od 8000 ljudi izgubi život zbog korištenja duvanskih proizvoda.

Pušenje u BiH dopušteno je u većini ugostiteljskih objekata, a mali broj njih ima odvojene prostore za pušače, a oni u kojima je zabranjeno pušenje rijetki su. U Republici Srpskoj situacija je nešto drugačija, Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je 2004. godine donijelo set zakona zabrane pušenja na javnim mjestima, Zakon o zabrani prodaje duvana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duvana preko sredstva javnog informisanja.

Uprkos određenoj zakonskoj regulativi i visokim kaznama do 15.000 KM, mnogi puše na javnim mjestima, a sankcija gotovo da i nema. Tako je zdravstvena inspekcija Gradsje uprave Grada Banjaluka u 2015. godini i do sada u 2016. godini izvršila 253 kontrole zabrane pušenja na javnim mjestima, ali izdala je samo tri kazne u iznosu od 3.000 KM. Dvije kazne izrečene su u ugostiteljskim objekrima, a teća u objektu za njegu i uljepšavanje lica i tijela.

Pitanje je kako su u 15 mjeseci izrečene samo tri kazne kada je jasno da većina ugostiteljskih objekata nema odvojen prostor za pušače, a prema podacima, veliki broj bh. stanovnika konzumira duvan. Problem nije u donošenju zakona, nego u njegovoj promjeni, teško se može uticati na svijest ljudi. Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama, piše Večernji list.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zakonodavac

I treba da se kazne pušači jer uopšte nemaju obzira prema drugima kad puše. Najnekulturniji dio stanovništva u BiH su upravo pušači. Nek puse u svoja četiri zida do mile volje

xy

@Zakonodavac Licno sam protiv pusenja, ali sta je sa hranom ??? Ko kontrolise kakva nam je hrana??? Jedemo smece, zatrovano pesticidima i konzervansima. Mozda nas hrana ubija vise od cigara. Da ne govorim o drugim zagadjivacima. Obolijevaju i oni koji nisu pusaci, nazalost. Otrovani smo, svakako.

Дјуроa

Pa kako vas nije sramota svaka rjeka vam je zagadjena svako izletiste prljavo a vi ganjate pusace ...

MONDO REPORTAŽE