• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIP BiH: Sprovesti odluku evropskog suda

Postojanje zakona koji negiraju ljudska prava negativno utiče na imidž BiH u svijetu, saopštio je MiP BiH.

 MIP BiH: Sprovesti odluku evropskog suda Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH pozvalo je u srijedu nadležne institucije BiH da ustavna i zakonska rješenja usklade sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Sud za ljudska prava u Strazburu je u utorak saopštio da je zabrana manjinama u BiH da učestvuju na izborima suprotna Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i naložio BiH da promijeni tu odredbu.

Ministarstvo je pozvalo da se zakoni usaglase sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i "na taj način da konkretan podsticaj nastojanjima BiH da harmonizuje vlastitu legislativu s demokratskim evropskim rješenjima".

"Sprovođenje navedene odluke dodatno bi osnažila proevropske, demokratske snage u BiH u okviru procesa pridruživanja EU i NATO", zaključilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da "postojanje zakona koji negiraju ljudska prava u Bosni i Hercegovini, negativno utiče na imidž BiH u svijetu".

Koordinator Savjeta Roma BiH Dervo Sejdić i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci su Evropskom sudu za ljudska prava podnijeli tužbu protiv BiH zbog diskriminatorskih odredbi Ustava BiH i Izbornog zakona.

Tim odredbama se onemogućava da se oni koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda BIH kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE