• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS ne odustaje od referenduma

RS se neće odreći prava da čuje mišljenje građana o posljednjim nametnutim odlukama, izjavio Milorad Dodik nakon razgovora sa Valentinom Inckom

 RS ne odustaje od referenduma Izvor: MONDO

Rukovodstvo Republike Srpske (RS) neće se odreći prava da čuje i mišljenje građana o posljednjim nametnutim odlukama visokog predstanika Valentina Incka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, izjavio je u srijedu premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je upoznao Incka sa reakcijama u RS koje su izazvale te njegove odluke i podsjetio visokog predstavnika na stavove koje je ranije o tom pitanju zauzela Skupština RS, saopštio je vladin Biro za odnose s javnošću.

Visoki predstavnik u BiH upozorio je ranije srpske lidere da se najavljeni referendum kosi sa Dejtonskim sporazumom i i više rezolucija UN-a.

Incko je u srijedu u Banjaluci uručio Dodiku spisak državne imovine koji je sačinio tim Kancelarije visokog predstavnika (OHR), ističući da se ni on ni OHR neće baviti pitanjem raspodele te imovine, jer je to stvar dogovora domaćih političara.

Dodik i Incko razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH, navedeno je u saopštenju.

Visoki predstavnik prenio je premijeru RS da bi odbijanje ovlaštenja koja su data visokom predstavniku predstavljalo ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Incko je rekao da su u pitanju najviši nivoi međunarodnog prava i da bi odbijanje tih osnovnih principa značilo povesti RS na put pravne neizvesnosti, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

On je ukazao na punu i jednoglasnu podršku međunarodne zajednice produženju mandata međunarodnih sudija i tužioca u Odelenju za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, ističući da od strategije sukoba ne može biti nikakve koristi.

"Haški sud je tražio produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca da bi BiH mogla da ispuni svoje obaveze vezane za strategiju zatvaranja tog tribunala. U toku sastanka visoki predstavnik je podsjetio na ranije izjave premijera Dodika u kojima je izrazio opredjeljenost RS za punu saradnju sa Haškim sudom", naveo je OHR.

Incko je naglasio da bi strategija za rješavanje slučajeva ratnih zločina, koju su usvojile bosanskohercegovačke vlasti bila dovedena u pitanje, a mogućnost sprovođenja istraga i suđenja u slučajevima ratnih zločina oslabljena ako bi se međunarodne sudije i tužioci povukli prije no što BiH krene sa sprovođenjem dobro pripremljene strategije nacionalizacije.

"Ne mogu prihvatiti mogućnost da bi žrtve morale nanovo proživljavati užase koje su doživjeli zato što bi se suđenja sa novim sudijama iznova vodila", rekao je Incko.

Prema njegovim riječima, jasno je da se u BiH ulazi u izbornu godinu, ali ovo pitanje se, kako je rekao, ne smije koristiti u tu svrhu.

Incko je zatražio da se više pažnje posveti ublažavanju posljedica recesije, otvaranju radnih mjesta i problemima najsiromašnijih slojeva društva u RS i BiH.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE