• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Komarica: Vjerom do pomirenja!

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik čestitao je Božić Katoličkoj crkvi, biskupu banjalučkom Franji Komarici i vjernicima.

 Dodik i Komarica: Vjerom do pomirenja! Izvor: MONDO

Dodik je poželio katoličkim vjernicima da Božić provedu o porodičnom veselju, blagostanju, zdravlju i puni bliskosti jedni sa drugima u skladu sa najvećim vrijednostima hrišćanstva.

"Uvjeren sam da je propagiranje vjere na način koji približava ljude i najbolji način za stabilizaciju društva u cjelini i vraćanje čovjeka iskonskim običajima brige o drugima", rekao je Dodik nakon posjete biskupu Komarici povodom Božića.

On je naglasio da se u proteklom periodu odvijala vrlo izražena saradnja i izrazio zadovoljstvo rezultatima koji su u tome postignuti, naglašavajući da ni Vlada RS ni Katolička crkva nemaju nikakvih "kočnica" u saradnji i da postoji obostrana spremnost da se zajednički rješavaju sva važna životna pitanja.

Premijer RS ocijenio je da je posljednih godina na ovim prostorima odnos vlasti i vjerskih zajednica, uključujući i Katoličku crkvu, bitno poboljšan, naglašavajući da treba da se nastavi i ohrabruje i ubuduće ta vrsta saradnje.

"Crkva ima značajnu društvenu ulogu, ne samo u pogledu vjerskih aktivnosti, nego i obrazovnih, socijalnih i svih drugih", naglasio je Dodik i najavio da će Biskupija banjalučka već prvih mjeseci naredne godine realizovati u okviru farme krava muzara u Lijevču i elektranu na bio-gas.

"Biće to novina i na ovim prostorima i preteča svega onoga što će se morati dešavati kako bi se aktivirali svi obnovljivi izvori energije i u tom pogledu zajednički ćemo riješiti neka tehnička pitanja. Ja sam preuzeo obavezu da će se električna energija proizvedena na taj način moći nesmetano konektovati u mrežu elektrodistribucije u RS", rekao je Dodik.

Dodik smatra da se time, kao i ostalim proizvodnim pogonima koje je pokrenula Banjalučka biskupija na ovom području, obezbjeđuje održivost, ne samo crkve, nego se i društvu daju određene vrijednosti koje mogu da budu podsticaj i drugima.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima povratka imovine vjerskim zajednicama, Dodik je rekao da je to nezaobilazno pitanje i to ne samo vjerskim zajednicama, nego i nacionalizovane i druge oduzete imovine u prošlosti.

On je podsjetio da je u RS bilo više pokušaja da se to pitanje riješi, ali je to bilo zaustavljeno upravo od međunarodne zajednice koja je tražila da se to pitanje riješi na nivou BiH, kao i da je o tome na kraju devedesetih godina bio donesen i zakon koji je ukinuo visoki predstavnik u BiH.

"Sada smo u proceduri donošenja zakona koji već mjesecima čeka određeni dogovor u okviru političkih faktora u BiH. Taj zakon je u formi nacrta prošao parlament Srpske, a onda smo se opet suočili sa prijetnjama da će, ukoliko ga usvojimo, on opet biti suspendovan i mi sada čekamo da se oni oko toga dogovore", rekao je Dodik.

On je naglasio da sigurno nema dileme da se u prošlosti oduzeta imovina mora vratiti ili se mora šteta nadoknaditi, kao i da ta dva principa moraju da budu ugrađena u zakon, podsjećajući da je lično bio jedan od onih u BiH, koji su bitno doprinijeli da se pravni status odnosa između BiH i Vatikana riješi ugovorom, te da je taj ugovor i potpisan.

"Taj ugovor se u značajnom dijelu realizuje, premda ima zastoja, ali sada postoji pravni okvir u kome se ta aktivnost odvija", rekao je Dodik.

Božićnoj posjeti biskupu Komarici i Banjalučkoj biskupiji prisustvovali su i ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Jovo Turanjanin.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom premijera i članova Vlade RS, biskup Komarica je rekao da je bilo riječi o nizu aktuelnih tema koje se tiču katoličke zajednice na ovim prostorima.

"Ja sam imao razloga da premijeru Dodiku zahvalim za puno dobra što je učinio ove godine, posebno kada je u pitanju pomoć u obnovi vjerskih objekata, ali i na pomoći socijalnim projektima našeg `Karitasa`, te u vaspitno-obrazovnim projektima", naglasio je biskup banjalučki.

Biskupa Komaricu i Banjalučku biskupiju posjetio je u srijedu naveče i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.  

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE