• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Korigovati penzije!

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 NSRS: Korigovati penzije! Izvor: MONDO

Usvojenim Zakonom predviđa se korekcija visine penzije kod onih korisnika koji nemaju dovoljno radnog staža, a primaju puni iznos penzije kao da su ostvarili puni radni staž od 40 godina.

Ovaj zakon podržalo je 45 poslanika, 16 poslanika je bilo protiv, dok je pet poslanika bilo uzdržano.

Predlagač zakona prihvatio je Amandman kluba poslanika SNSD-a na ovaj zakon, u kome se navodi da penzijski osnov borca pete kategorije ne može biti manji od 465 maraka, odnosno prosječne neto plate u RS u godini koja prethodi godini na koju su usklađene penzije.

Prihvaćen je i Amandman Kluba SNSD-a u kome se navodi da će se ponovno određivanje penzija primjenom članova 87 i 89 zakona odrediti po službenoj dužnosti od 1. februara 2010. godine za borce šeste i sedme kategorije, dok ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS Milena Majstorović rekla je u završnoj riječi da izmjenama ovog zakona neće biti dotaknuti niti oštećeni borci od prve do pete kategorije koji imaju ukupan penzijski staž najmanje 32 godine rada i osam godina učešća u ratu, ističući da će oni primati penziju koju su primali do sada.

Majstorovićeva je istakla da izmjene ovog zakona neće dotaći porodice poginulih boraca, jer se poginulom borcu kada se radi porodična penzija priznaje nesreća na poslu kao da je imao 40 godina staža.

"Ovaj zakon neće dotaći ni ostvarene invalidske penzije ratnih vojnih invalida jer je uzrok njihove invalidnosti povreda nastala u ratu koja se priznaje kao nesreća na poslu kao da je imao 40 godina staža", zaključila je Majstorovićeva.

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić smatra da se Fond PIO nalazi u teškoj krizi, zbog činjenice da su neki ljudi dobili određene beneficije i otišli u penziju, ali je Fond trenutno suočen sa nedostatkom novca za isplatu penzija.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić smatra da nije u skladu sa poslovnikom podnesen izvještaj zakonodavnog odbora o podnesenim amandmanima SNSD-a na taj zakon.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da izmjene i dopune ovog zakona na određen način umanjuju iznose penzija za pojedine korisnike.

"Moramo imati dokument sa jasno definisanim koracima kako bismo imali održivo stanje u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja", naglasio je Borenović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE