• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve žrtve temperaturnih oscilacija

Šest hroničnih bolesnika preminulo je u Sarajevu zbog naglog rasta temperature i nepovoljnih vremenskih prilika.

 Prve žrtve temperaturnih oscilacija Izvor: MONDO

"Riječ je o starijim i hroničnim bolesnicima, koji ne podnose ovo vrijeme. Hroničnim bolesnicima preporučujemo da borave u okruženju gdje je temperatura zraka konstantna, bez oscilacija i da uzimaju redovnu terapiju", kazao je za "Nezavisne" Alija Mulaomerović, direktor ovog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Dodao je kako su u ponedjeljak u Hitnoj pomoći zabilježena i tri srčana udara, koja su takođe bila posljedica nepovoljnog vremena.

Enisa Bećarević, ljekar u sarajevskoj Hitnoj pomoći, istakla je da je u ovoj ustanovi za 10 odsto u odnosu na prethodni period povećan broj pacijenata sa srčanim i tegobama nervnog sistema.

"Povećan je broj pacijenata s povišenim krvnim pritiskom i nervnim smetnjama. U odnosu na prethodni period povećan je i broj mlađih pacijenata koji se žale na glavobolje", rekla je Bećarevićeva.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS u narednom periodu zbog visokih temperatura očekuju povećan broj pacijenata s prehladama, gripom i virusnim infekcijama.

Simo Antonić, doktor u Opštoj bolnici u Doboju, potvrdio je da je posljednjih dana zbog oscilacija temperature ova bolnica prebukirana.

"Na Odjeljenju pulmologije, Internom i Neuro odjeljenju došlo je do povećanja broja uglavnom hroničnih bolesnika, što se može povezati sa vremenskim promjenama", kazao je Antonić.

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja, upozorava da nagle promjene vremena utiču prvenstveno na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških iscrpljujućih oboljenja tako što im se pojačavaju tegobe.

U BiH je u posljednja dva dana temperatura povećana za više od 40 stepeni Celzijusa, pa je u srijedu maksimalna izmjerena temperatura u BiH iznosila 19 stepeni, a u ponedjeljak je najniža jutarnja temperatura iznosila minus 28 stepeni Celzijusa.

Aleksandra Pajović, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da će se slično vrijeme sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka i jakim olujnim vjetrom zadržati do kraja ove sedmice.

Veliko povećanje temperature izazvalo je i naglo povećanje nivoa vodostaja većine rijeka u BiH zbog naglog topljenja snijega.

"Sava je u srijedu oko 12 časova iznosila 3,30 metara, a prethodnog dana je iznosila 67 centimetara. Za očekivati je da nivo rijeke poraste kao i svi ostali vodostaji", kazao je Darko Borojević, rukovodilac Odsjeka za hidrologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Rijeka Spreča je na području opštine Gračanica poplavila oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u opštini Doboj Istok oko 15 hektara, a u mjestu Suha kod Živinica oko 50 hektara.

Zbog naglog topljenja snijega rijeka Željeznica se izlila iz svog korita u centru Ilidže.

"Još nema velikih poplava koje su prouzrokovale materijalne štete, ali se Željeznica izlila iz korita i svakim satom nivo vodostaja raste po 30 centimetara i poplave nam prijete", kazao je Rifet Hodžić, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu u opštini Ilidža.

Virusu H1N1 pogoduje toplije vrijeme

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da bi u FBiH zbog naglih temperaturnih promjena moglo doći do širenja virusa novog gripa H1N1.

"Ovom virusu izgleda odgovara i toplina i vlaga. Iako ne možemo sa sigurnošću reći da klimatski uvjeti toliko utječu na virus, mogli bi doprinijeti laganom porastu broja oboljelih", kazala je Ravlija.

Kod gripa je, prema njenim riječima, teško procjenjivati, ali očekivati je da bi u prvom, odnosno drugom mjesecu naredne godine moglo doći do širenja broja oboljelih.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE