• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Novi sudar" RS i OHR-a

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić poručio da se pristrasnošću Suda i Tužilaštva BiH, na štetu Srba, ne može kreirati istorija.

 "Novi sudar" RS i OHR-a Izvor: MONDO

"U RS je vođen odbrambeno-otadžbinski rat i naknadnim kažnjavanjima i pristrasnim suđenjem u Sudu i Tužilaštvu BiH ne može se kreirati istorija unazad i unaprijed", istakao je Radojičić.

U obraćanju članovima Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS koji obilježavaju dan formiranja ove organizacije u Banjaluci, Radojičić je rekao da je nemoguće tražiti balans u ratnim zločinima, jer postoje počinioci i žrtve.

Dodao je da podaci o 800 godina izrečenih kazni zatvora Srbima, a svega 40 godina izrečenih presuda Bošnjacima za ratne zločine stvara iskrivljenu sliku o karakteru rata koji je vođen na ovim prostorima.

Radojičić je rekao da se RS trenutno nalazi u "novom sudaru" sa međunarodnom zajednicom, jer je visoki predstavnik prošle sedmice nametnuo odluku o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

On je podsjetio da je Vlada RS to odbila, a da će se Narodna skupština u ponedjeljak, 28. decembra, na posebnoj sjednici o tome izjasniti.

Podsjetio je da su i predstavnici Boračke organizacije RS i porodica poginulih iz RS ukazivali na netransparentan i pristrasan rad suda i tužilaca u BiH u pogledu procesuiranja ratnih zločina.

Naveo je da se BiH već duži niz godina nalazi u određenoj kriznoj situaciji u odnosima sa međunarodnim protektoratom nad BiH.

Još je rekao da u RS postoji jedinstven stav svih političkih partija koji je više puta iznesen u Narodnoj skupštini da treba završiti ovakvu vrstu međunarodnog protektorata u BiH i zahvaliti OHR-u za ono što je uradio u BiH, a zatim prenijeti odlučivanje na domaće institucije u BiH.

"Želimo da imamo demokratske domaće institucije koje će donositi odluke i upravljati ovom zemljom kako to narod odluči i želi", kaže Radojičić.


(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE