• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbačen Karadžićev zahtjev za smjenu advokata

U Haškom tribunalu odbačen zahtjev Radovana Karadžića da se britanski advokat Ričard Harvi razriješi dužnosti njegovog advokata u pripravnosti

 Odbačen Karadžićev zahtjev za smjenu advokata Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da se britanski advokat Ričard Harvi razriješi dužnosti njegovog advokata u pripravnosti, objavljeno je u četvrtak u Tribunalu.

U odluci se navodi da, prema Statutu Tribunala, optuženi ima pravo da se sam brani, ili da ima zastupnika.

"Samo ukoliko optuženi odluči da ima zastupnika, on može da izabere ko će ga zastupati. Ovde to nije slučaj", ističe se u odluci.

Sudije su početkom novembra naložile da sekretar Tribunala odredi "stendbaj" advokata za Karadžića, za slučaj da se optuženi ne pojavi na nastavku suđenja, zakazanom za 1. mart 2010. godine.

Karadžić je krajem oktobra i početkom novembra odbio da se pojavi u sudnici na početku suđenja, navodeći da nije imao dovoljno vremena da se adekvatno pripremi, zbog preobimnog i nesređenog materijala koji je dobio od Tužilaštva. Sud je zauzeo stav da je Karadžić imao dovoljno vremena da se pripremi i ocijenio da je "optuženi ometao ekspeditivno suđenje, odbijajući da pojavi u sudnici dok ne dođe vrijeme kada on bude smatrao da je spreman".

Po imenovanju Harvija, Karadžić je insistirao da on nije postavljen u skladu sa pravilima Tribunala, ističući da mu nije ponuđen spisak advokata sa kojeg bi sam mogao da odabere "stendbaj advokata", već da mu je predata lista sa "pet imena na kojoj nije bilo nije nijednog advokata iz Srbije ili iz BiH".

Karadžić je u svom podnesku naveo da su sva petorica advokata sa liste iz zemalja koje su učestvovale u vazdušnim napadima na RS, a da su četvorica pred Tribunalom branili pripadnike OVK.

Karadžićevu argumentaciju da bi trebalo da ima advokata koji ima isto porijeklo i jezik i u koga ima povjerenja, sudsko vijeće je odbacilo ocijenivši je "sumnjivom". Vijeće obrazlaže da Karadžićev glavni pravni savjetnik Piter Robinson dolazi iz SAD, koje su opšte prihavaćene kao vodeća NATO sila". Osim toga, kako se dodaje, i neki drugi Karadžićevi pravni savjetnici, koji rade u timu odbrane bez nadoknade, takođe dolaze iz NATO zemalja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE