• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je zaista žrtava Srebrenice?

Prema podacima Crvenog krsta, na području Srebrenice je poginulo ili nestalo 3.860 Bošnjaka, dok Komisija za Srebrenicu tvrdi da ih je 7.806.

 Koliko je zaista žrtava Srebrenice? Izvor: MONDO

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) Nedeljko Mitrović izjavio je u četvrtak da se, prema podacima dobijenim od Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK), može zaključiti da nisu tačni podaci bivše Komisije za Srebrenicu da je na području te opštine nestalo 7.806 Bošnjaka.

Mitrović je rekao novinarima da RS još traga za 1.776 nestalih vojnika i civila i dodao da je ova organizacija već duži niz godina sa pravom nezadovoljna procesom traženja nestalih Srba u BiH.

"Posebno smo nezadovoljni kontroverznim dešavanjima, ocjenama i komentarima, naročito nakon što je bivši visoki predstavnik za BiH nametnuo Komisiju za Srebrenicu, kada je rečeno da je u ovoj opštini evidentirano 7.806 nestalih Bošnjaka, bez ocjene ko su, šta su i pod kojim okolnostima ti ljudi stradali", rekao je Mitrović nakon posebne sjednice Predsjedništva te organizacije koja je u četvrtak održana u Banjaluci.

On tvrdi da se prostom računicom, odnosno prema podacima dobijenim od Međunarodnog komiteta crvenog krsta (MKCK), koje je Institut za nestala lica BiH 22. decembra preuzeo radi izrade Centralne evidencije nestalih u BiH, može zaključiti da ta brojka nije tačna, odnosno da je preuveličana.

"Na osnovu iznesenih podataka nameću se podaci da je u Srebrenici u različitim okolnostima poginulo - nestalo 3.860 Bošnjaka, a imamo podatak da je sahranjeno 3.500 Bošnjaka, za traženje ostaje još 360. Zbog toga je potrebno da oni koji su tvrdili da je u Srebrenici nestalo 7.806 Bošnjaka dokažu razliku za 4.306", istakao je Mitrović.

On je rekao da je "na osnovu ovakvih netačnih podataka RS bila pod strahovitim političkim i svakim drugim pritiskom", a da su mnogi Srbi osuđeni pred Haškim tribunalom na osnovu tih podataka, zaključivši da neko mora da odgovara za tu satanizaciju Srba, prije svega visoki predstavnici, međunarodni faktori, Haški tribunal, Međunarodni sud pravde, Sud BH, a posebno bošnjačka politika.

On je iznio i podatak da je u ovoj godini u BiH ekshumirano 550 Bošnjaka i 49 Srba, dok je identifikovano 1.200 Bošnjaka i svega 29 Srba.

Sjednici Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, savjetnik predsednika RS Duško Četković, predsjednik Kluba delegata Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac, potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS Dario Sandić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar, članovi i djeca porodica poginulih boraca RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE