• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na "12 beba"

Četiri majke banjalučkih beba koje su umrle 1992. godine zbog nedostatka kiseonika položile su vijence na spomen obilježje "12 beba" u Banjaluci.

 Sjećanje na "12 beba" Izvor: MONDO

Željka Tubić iz Prijedora rekla je novinarima u ime majki nastradalih beba da se nada da će se članovi ovih porodica na ovom mjestu okupljati svake godine, kako ne bi dozvolili da se takav zločin zaboravi i ponovi.

Tubićeva je izrazila zahvalnost Organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) što nije dozvolila da njihova djeca nakon 17 godina od tragedije budu zaboravljena.

"Zahvaljujem se na podignutom spomen obilježju i premijeru RS Miloradu Dodiku, koji je još 2000. godine podigao spomenik našoj djeci na groblju, gdje su naša djeca sahranjena", istakla je Tubićeva.
Vijenci su položeni povodom godišnjice otkrivanja ovog spomen obilježja.

Dvanaest banjalučkih beba koje su rođene od 22. maja do 19. juna 1992. godine, umrlo je usljed nedostatka kiseonika koji im nije mogao biti dostavljen, jer je posavski koridor bio blokiran.

Jedini mogući put da se iz Beograda za Banjaluku dopremi kiseonik bio je vazdušni, ali avionima nije bio dozvoljen let, jer je Savjet bezbjednosti UN zabranio letove iznad BiH. Trinaesta "banjalučka zvijezda" Slađana Kobaš umrla je u 14. godini.

U Banjaluci je u četvrtakodržana posebna sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, povodom 26. decembra, dana kada je 1997. godine osnovana ova organizacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE