• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komandiru 12 godina zbog zločina u Rogatici

Sud BiH je, poslije prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio na 12 godina zatvora Stojana Perkovića, nekadašnjeg komandira čete VRS.

 Komandiru 12 godina zbog zločina u Rogatici Izvor: MONDO

On je osuđen zbog zločina počinjenih na području Rogatice 1992. godine.

Perković je osuđen za učešće u širokom i sistematskom napadu na civilno nesrpsko stanovništvo Rogatice, u okviru kojeg je, kako je sud utvrdio, učestvovao u ubistvima, premlaćivanjima, progonu i prisilnim nestancima civila u selima Surovi, Mesići i Varošište.

Balkanska istraživačka mreža prenosi da je Sudsko vijeće proglasilo Perkovića krivim i za silovanje zaštićene svjedokinje, počinjeno tokom 1992. godine u selu Varošište.

"Sud smatra da je izvedeno dovoljno dokaza da je optuženi počinio pojedinačne inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, te da su one počinjene u sklopu širokog i sistematskog napada", rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović.

Prije izricanja presude, Sudu se obratio i optuženi, koji je uputio izvinjenje svim žrtvama.Suđenje Perkoviću, nekadašnjem komandiru čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Lađevine, počelo je u junu 2009. godine, a sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između 10 i 14 godina, potpisan je 17. decembra ove godine.

Sud BiH je optuženog oslobodio plaćanja troškova postupka, te mu je presudom produžen pritvor u kojem se nalazi od januara 2009. godine. Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude, Sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario s Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvama, kao i to što je "invalid i starija osoba". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE