• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bikić: Kriv sam, žao mi je, kajem se...

Josip Bikić Čop, vojni policajac osuđen za ratni zločin u splitskoj Lori nad srpskim civilima, priznao krivicu na početku ponovljenog suđenja.

 Bikić: Kriv sam, žao mi je, kajem se... Izvor: MONDO

"Kriv sam, žao mi je, kajem se", priznao je Bikić, koji se od zakona skrivao pune tri godine. On nije htio da odgovara na pitanja.

Bikić je pobjegao nakon odluke Vrhovnog suda Hrvatske da optuženi iz "slučaja Lora" moraju biti u pritvoru. U odsustvu je osuđen na šest godina zatvora, a predao se u Splitu prije godinu dana.

Ponovljeno suđenje će nakon priznanja biti puka formalnost, tako da će sudija Neven Cambi presudu objaviti danas u 13.30 časova.

Od ukupno osmorice osuđenika iz Lore, u bjekstvu su još trojica - šef Vojno-istražnog centra Tomo Duić, osuđen na osam godina zatvora, te čuvari Miljenko Bajić i Emilijo Bungur, osuđeni na po šest godina zatvora.

Bungur i Duić, kako navode hrvatski mediji, imaju dodatnu motivaciju za skrivanje, jer ih čeka i suđenje za ratne zločine u Lori nad ratnim zarobljenicima.

Ista sudbina zadesila je i Duićevog zamjenika Tonču Vrkića, te Bungurove kolege čuvare Antu Gudića i Anđelka Botića, koji se terete za smrt tri ratna zarobljenika.

U prvom postupku vojni policajci osuđeni su za smrt Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, te zlostavljanje ostalih civila pritvorenih u Lori 1992. godine.

Hrvatski mediji javljaju da tužilaštvo ne želi stati na "Lori 1" i "Lori 2", jer su u pripremi i "Lora 3" i "Lora 4", a ti postupci bi trebalo da "zahvate" i komandni kadar, koji o mučenjima u splitskom vojnom zatvoru, navodno, nije ništa znao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE