• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još niže cijene lijekova u RS?

Autor SRNA

Član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović izrazio je zadovoljstvo što je konačno usaglašen pravilnik o maksimalno dozvoljenim veleprodajnim cijenama lijekova u BiH

On je istakao da je stav predstavnika Republike Srpske u ovom tijelu da je moguće veće sniženje cijena lijekova od predviđenog.

Prema njegovim riječima, prijedlog članova iz Republike Srpske bio je uvođenje diferencirane maksimalno dozvoljene veleprodajne marže, koja bi za najjeftinije lijekove iznosila do osam odsto, a za naskuplje do dva odsto.

"Ovaj put to nije prošlo, jer je zaključeno da će se odmah nakon prve godine primjene Pravilnika raditi na procjeni stanja i efekata", rekao je Prodanović novinarima nakon današnje sjednice Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH na kojoj je dogovoren Pravilnik o kontroli cijene lijekova.

On je dodao da ovaj put nije prošao ni prijedlog iz Republike Srpske da najviša cijena lijekova u BiH iznosi 95 odsto u odnosu na prosječne cijene lijekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, zemljama koje su određene kao referentne.

"Za sada će biti primjenjivan koeficijent jedan, odnosno biće sabirane maksimalno dozvoljene cijene u navedenim zemljama i dijeljene sa tri, što će biti konačna veleprodajna cijena lijekova u BiH", objasnio je Prodanović.

On je i ovom prilikom izrazio zabrinutost što građani i fondovi u BiH plaćaju najviše cijene u regionu.

"Treba učiniti dodatni iskorak i ozbiljno razmisliti o diferenciranoj stopi PDV-a na lijekove, koje bi, mislim, mogle biti maksimalno 10 odsto", dodao je Prodanović.

Uštede je, smatra Prodanović, moguće postići i smanjenjem maloprodajne marže, koja se kreće čak do 25 odsto, na maksimalnih 10 odsto, kao i smanjenjem koštanja obrade recepata.

Prema njegovim riječima, Pravilnikom je onemogućeno povećanje cijene lijekova u prvoj godini njegove primjene.

"Inspektori Agencije će sankcionisati one koji se ne pridržavaju cijena", upozorio je Prodanović.

On je precizirao da će se dvije trećine ušteda koje su predviđene ovim pravilnikom odnositi na fondove, a jedna trećina na građane.

Stručni savjet Agencije za lijekove BiH postigao je dogovor o Pravilniku o kontroli cijene lijekova, na osnovu kojeg bi u BiH trebalo da dođe do sniženja cijena lijekova i ušdede na godišnjem nivou od oko 50 miliona KM ili 10 odsto.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BL

Bice to previse...6-10% ,pomocete previse narodu

MONDO REPORTAŽE