• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saslušani šefovi poslaničkih klubova u NSRS

Autor SRNA

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica izjavio je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH u vezi sa održavanjem referenduma o Danu Republike Srpske, da je zabrinut jer se istraga vodi o osnovnim ljudskim pravima.

"Zabrinjava me to što se istraga vodi o nečemu što je osnovna ljudska sloboda, sloboda jednog naroda koji živi u BiH. Takav odnos kod mene stvara jednu vrstu zabrinutosti za pravosuđe u BiH", rekao je Govedarica novinarima.

On je naveo da su ga u Tužilaštvu pitali kako komentariše donošenje odluke o raspisivanju referenduma u Narodnoj skupštini Srpske, te da se kao odgovoran čovjek odazvao pozivu.

 Sa druge strane, kaže Govedarica, očigledno je da su predmeti teškog privrednog kriminala ostavljeni po strani i da istrage u takvim slučajevima nisu dale rezultate.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH saopštilo da istraga koja je sprovođena u predmetu Bobar banke nije u skladu sa zakonom o krivičnom postupku.

"Ako pogledamo kako je završio glavni tužilac Goran Salihović, onda se vidi da je pravosuđe BiH u velikom problemu. Ako tome dodamo kako je karijeru završio i njegov prethodnik, onda je jasno da je potrebna obimna reforma pravosuđa", smatra Govedarica.

STEVANOVIĆEVA: PRODUŽAVANJE POLITIČKOG, A NE PRAVNOG PROCESA

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je da joj saslušanja Tužilaštva BiH u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike više liče na produžavanje političkog, a ne pravnog procesa.

Stevanovićeva je novinarima u Sarajevu rekla da su joj tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH postavljena pitanja o okolnostima održavanja referenduma i objavljivanju odluke Ustavnog suda BiH o njegovom neodržavanju.

"Ispričala sam kakvo je bilo reagovanje javnosti u Republici Srpskoj, a posebno političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neodržavanju referenduma o Danu Republike. Odgovorila sam i da referendum nije značio poništavanje Ustavnog suda", navela je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika DNS-a podsjetila je da su stranke sa sjedištem u Srpskoj potpisale izjavu o održavanju referenduma, te da su, između ostalih, to učinili i potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

"U ovoj izjavi je navedeno da je odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva za srpski narod, zato što je više političkog, nego pravnog karaktera, te zbog toga što je donijeta uz pomoć preglasavanja stranih sudija. Potencirano je i da se u narednih 100 dana mora donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH", naglasila je Stevanovićeva.

BRČKALO: VIŠE POLITIČKA, NEGO PRAVNA MATERIJA

Šef poslaničkog kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo, nakon što je u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH dao izjavu o sprovođenju referenduma u Republici Srpskoj, rekao je da je "u pitanju više politička, nego pravna materija".

"Tokom izjave prošlo se hronološki - od odluke Ustavnog suda BiH do održavanja referenduma, a uglavnom su to opštepoznate stvari koje zna i javnost u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Brčkalo.

On je dodao da je akcenat bio na odluci o privremenoj mjeri i održavanju Kolegijuma Narodne skupštine 21. septembra, četiri dana prije održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, govorio je o zaključcima koje je Kolegijum tada donio i kako je održana ta sjednica, te ko joj je prisustvovao

"Sve što se dešava u vezi sa odlukom o održavanju referenduma i sve nakon toga je više na polju političke borbe, nego pravne. Mi smo legalisti i moramo sve ispoštovati, a na njima je da donesu konačnu odluku", ocijenio je on.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE