• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS i FBiH zajednički u borbi protiv sive ekonomije

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Vlade RS i FBiH dogovorile su danas na zajedničkoj sjednici u Banjaluci da je neophodno intenzivirati aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije

Vlade Federacije BiH i RS održale su danas zajedničku sjednicu na kojoj se našlo više tema, među kojima su ključne – suzbijanje sive ekonomije, ispunjavanje zahtjeva iz Reformske agende i pisma namjere prema MMF-u, trasi budućeg autoputa Beograd – Sarajevo. Dogovoreno je i da se obavi razmjena matičnih i zemljišnih knjiga u opštinama uz međuentitetsku liniju.

"Tragično je da smo taj problem uspjeli da riješimo sa susjednim zemljama, a ne unutar BiH", istakla je premijerka RS Željka Cvijanović.

Ona je najavila da će biti intenzivirane aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i usaglašavanju zakona i propisa u oba entiteta, te intenzivirana saradnja između entitetskih poreskih uprava i inspekcija.

Cvijanović je kazala i da će dvije Vlade uputiti zahtjev Savjetu ministara BiH za uvođenje fiskalizacije u Brčko Distriktu i kontrolu prometa lož ulja na ovom području.

"Dali smo podršku svim infrastrukturnim projektima koji će povezivati dva entiteta, ali i obezbijediti njihovo regionalno povezivanje sa susjednim zemljama. Fokus je na povezivanju Beograda i Sarajeva preko brze ceste. Naši ljudi iz dva ministarstva sjediće zajedno i definisati sve važne stvari. Otvorili smo brojna pitanja, a posebno oko toga gdje treba da ide ta trasa", kazala je Cvijanović.

Poručila je da će se tražiti ujednačeni mehanizmi za podsticaj u poljoprivredi u FBiH i RS. "Moramo se pozabaviti zaštitom domaće proizvodnje, a da ne ugrožavamo međunarodne propise", kazala je Cvijanovićeva.

Federalni premijer Fadil Novalić je, govoreći o ispunjavanju zahtjeva iz Reformske agende, te pisma namjere prema MMF-u, istakao da se od 11 mjera, trebaju izvršiti još tri, od čega su na entitetskom nivou ostali samo "tehnički detalji".

"To ide dobrim putem", istakao je Novalić

Kazao je kako se dosadašnji kontakt dvije vlade svodio na kontakte dva premijera, te da je zaključeno da to treba sistemski zamijeniti i da svakih šest mjeseci, a najmanje jednom godišnje, imaju zajedničke sjednice.

"Generisali bismo ono što je zajednički problem i radili bismo na harmonizaciji zakona, propisa itd. Naši odnosi vode kvalitetnijem životu građana i RS i FBiH, i uopšteno BiH, a sa druge strane, doprinose relaksaciji političkih prilika u BiH", dodao je Novalić.

Entitetski premijeri nisu željeli posebno komentarisati današnje pismo iz Haga, a Cvijanović je samo krako poručila da se iz njegovog sadržaja može zaključiti da to nije bio insitucionalan zahtjev niti usaglašen stav.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE