• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić i Netanjahu: Jačati veze BiH i Izraela

Autor SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Avigdorom Libermanom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je danas u Jerusalimu s predsjednikom Vlade Izraela Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Avigdorom Libermanom o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u dvije zemlje.

Ivanić i Netanjahu razgovarali su i o ekonomskoj situaciji u BiH i Izraelu, te izazovima na međunarodnom planu sa kojima se moderno društvo suočava, poput terorizma i ekstremizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dvojica zvaničnika ocijenili su dobrim odnose BiH i Izraela i istakli da ima mogućnosti za njihovo unapređenje u mnogim oblastima.

Sagovornici su zaključili da bi današnji sastanak trebalo da bude samo početak jačanja veza BiH i Izraela, posebno u oblasti odbrane, informacionih i modernih tehnologija, kao i uspostavljanjem direktne saradnje kompanija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je premijera Izraela o želji BiH da se, u okviru kompletnog regiona, pridruži EU i o koracima koji joj predstoje na tom putu. 

Ivanić i Netanjahu razmijenili su iskustva o načinu rješavanja sukoba u regionu, kao i u sprovođenju ekonomskih reformi. 

Ivanić i Liberman saglasili su se da dvije zemlje imaju otvorenu mogućnost saradnje u oblasti odbrane, uz opštu ocjenu sagovornika da posjeta delegacije BiH Izraelu ima obostranu korist. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio je danas i Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, a rukovodstvo i naučni radnici predstavili su Ivaniću rezultate u razvoju novih tehnologija, automobilskoj industriji i istraživačkom sektoru. 

Tokom boravka u Izraelu, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se i sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, predsjednikom izraelskog parlamenta Kneset Julijem Edelštajnom, kao i s NJegovim blaženstvom patrijarhom Jerusalima i sve Palestine Teofilom Trećim. 

Ivanić je razgovarao i sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa i poslovnim ljudima Izraela. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio je i Memorijalni centar za jevrejske žrtve Holokausta tokom Drugog svjetskog rata "Jad Vašem" u Jerusalimu, gdje je položio vijenac u Sali sjećanja i na obilježje logora Jasenovac. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sa delegacijom, u kojoj je predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić, danas putuje u Palestinu, gdje će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i Komitetom za pregovore. 

Posjetom je predviđen i sastanak sa palestinskim vjerskim zvaničnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Jasera Arafata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE