• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić i Plenković: Pričalo se o Agrokoru

Autor SRNA

Savjet ministar BiH i Vlada Hrvatske na zajedničkoj sjednici razmotrili mnoga pitanja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavili su da su na današnjoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u okviru više od 50 tačaka dnevnog reda razmotrena sva bitna pitanja između dvije zemlje, među kojima i ona koja opterećuju bilateralne odnose.

Prema Zvizdićevim riječima, na tročasovnoj sjednici je istaknuto da su najvažniji spoljnopolitički prioriteti BiH fokusirani na evropske integracije.

On je dodao da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji, te jačem infrastrukturnom povezivanju, posebno u oblasti saobraćaja s ciljem poboljšanja protoka ljudi, roba i kapitala.

"Dogovorili smo otvaranje novih graničnih prelaza", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare, ističući da nisu zaobiđene ni teme koje duži niz godina opretećuju odnose BiH i Hrvatske kao što su odlaganje nuklearnog otpada, izgradnja hidro-energetskih objekata, te imovinski odnosi.

Zvizdić je istakao da je danas riješeno pitanje iz oblasti imovinskih odnosa, čime je omogućeno građanima Federacije BiH da kupuju nekretnine u Hrvatskoj.

"Hrvatska ima izrazito prijateljski odnos prema BiH i snažno lobira za realizaciju našeg spoljnopolitičkog cilja, a to su evropske integracije", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH i saopštio da će zaključci sa današnje sjednice biti naknadno saopšteni.

Kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, Zvizdić je rekao da taj problem rješava ekspertski tim dvije zemlje i založio se za poštovanje međunarodnih konvencija unutar kojih BiH mora imati pristup otvorenom moru.

"Sve ostalo je unutrašnja stvar Hrvatske, što će BiH poštovati", konstatovao je Zvizdić.

Ističući opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma kao globalne prijetnje, predsjedavajući Savjeta ministara BiH osvrnuo se na izjavu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović da BiH prijete hiljade povratnika sa stranih ratišta.

On je naveo da su zvanični podaci da u zadnjih 16 mjeseci nije zabilježen nijedan odlazak iz BiH na strana ratišta, a da se vratilo 46 lica, a ne više hiljada.

U obraćanju medijima Plenković je izrazio opredijeljenost Hrvatske da riješi što više otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima sa BiH i naglasio da Hrvatska snažno podržava BiH kao cjelovitu i funkcionalnu zemlju na njenom reformskom i putu ka članstvu u EU.

On je istakao da je za Hrvatsku posebno važno da se riješi položaj Hrvata u BiH kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda, posebno prije opštih izbora u BiH iduće godine.

Navodeći da je danas razgovarano i o mostovima preko Save, u Svilaju i Gradišci, Plenković je rekao da će u međusobnom dijalogu BiH i Hrvatska do najsitnijih detalja usaglasiti i sva pitanja u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

Plenković je izrazio nadu da će BiH i Hrvatska ostvariti kvalitetnu razmjenu informacija u vezi sa ratnim zločinima i očekuje neselektivan pristup hapšenju optuženih za ratne zločine.

Hrvatski premijer istakao je da je za njegovu zemlju pitanje terorizma od izuzetnog značaja i da bi danas potpisani sporazum o razmjeni informacija između BiH i Hrvatske trebalo da doprinese povećanju stepena bezbjednosti u obje zemlje.

Danas je razgovarano i o problemu hrvatskog koncerna "Agrokor", odnosno njegovih podružnica u BiH.

Navodeći da je preduzetim mjerama stabilizovana je situacija u "Agrokoru", Plenković je rekao da je Hrvatskoj u interesu da se očuvaju radna mjesta u "Agrokorovim" kompanijama u BiH, da se redovno isplaćuju plate i uplaćuju doprinosi.

"Vodićemo interesa da u BiH i dalje mjesto nalaze hrvatski proizvodi", naveo je Plenković, dok je Zvizdić rekao da će biti urađeno sve da budu zaštićeni interesi BiH.

Predstavnici Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske danas su u Sarajevu potpisali bilateralne sporazume o evropskom partnerstvu, saradnji u oblasti turizma i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

Potpisan je i Memorandum o saradnji u području mladih između nadležnih ministarstava BiH i Hrvatske, te Protokol o saradnji između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH u traženju nestalih lica.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE