• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profiterstvo nad kostima mrtvih

Profiterstvo na kostima mrtvih odavno je uzelo maha, a u procesu traženja nestalih u BiH bezočno se rodio nemoral, izjavio Jasmin Odobašić

 Profiterstvo nad kostima mrtvih Izvor: MONDO

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) je poluprivatna organizacija koja dovodi kadrove sumnjive stručnosti i morala, a proces identifikacija nestalih namjerno se odugovlači zbog novca koji je u opticaju, izjavio je stručnjak za traženje nestalih Jasmin Odobašić.

"Profiterstvo na kostima mrtvih odavno je uzelo maha. U procesu traženja nestalih u BiH bezočno se rodio nemoral", rekao je Odobašić "Glasu Srpske".

On je istakao da je otkrio da se podaci o lokacijama pojedinih grobnica drže u ladicama po pet-šest godina i otvaraju samo u vrijeme dolaska nekih političara i da su greškama u procesu identifikacija brojne porodice dobile tuđu djecu, a da se to želi sakriti od njih.

"Institut za nestale BiH i ICMP su odgovorni što su posmrtni ostaci Avde Palića identifikovani tek osam godina poslije ekshumacije. Najmanje što su čelnici Instituta i ICMP trebali da urade poslije planetarne sramote u slučaju Palić je da ponude ostavke", ocijenio je Odobašić.

On je dodao da je velika sramota što je Amor Mašović na čelu institucije za traženje nestalih pet godina kao volonter, a istovremeno profesionalac u Federalnom parlamentu.

"Nestali se moraju tražiti 25 sati dnevno", poručio je Odobašić.

Više od 3.000 tijela čeka identifikaciju i ako se nastavi raditi dosadašnjim tempom, proces traženja i identifikovanja nestalih mogao bi potrajati još 50 godina, za šta će, prema ocjenama stručnjaka, biti potrebno 200 miliona KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE