• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez saglasnosti o Zakonu o referendumu

Vijeće naroda RS na sjednici nije postiglo saglasnost o Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama.

 Bez saglasnosti o Zakonu o referendumu Izvor: MONDO

Taj akt, prema proceduri, ide dalje na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Predsjednik Vijeća naroda RS DŽevad Osmančević rekao je novinarima nakon sjednice da je Klub Bošnjaka, koji je pokretač pitanja vitalnog nacionalnog interesa, predložio sedam amandmana na ovaj zakon i ti amandmani nisu dobili podršku većine klubova u Vijeću.

Osmančević je precizirao da Klub Srba i Klub ostalih nisu dali podršku nijednom amandmanu, a da je Klub Hrvata dao podršku za dva amandmana.
"Ključni amandmani predloženi od Kluba Bošnjaka odnosili su se na problematiku preciznog određivanja u Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama pitanja `zabranjenih` za predlaganje, a to su ona pitanja koja se odnose na suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodni subjektivitet BiH", obrazložio je Osmančević.

 On je dodao da su se ti amandmani odnosili i na organe koji treba da provode ovaj referendum, te na zahtjev da i mjesna zajednica ima pravo odlučivanja putem referenduma o nekim svojim vitalnim pitanjima, a jedan od prijedloga odnosio se na to da, osim Narodne skupštine koja odlučuje o ovom zakonu, o njemu i referendumskim pitanjima odlučuje i Vijeće naroda.
Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Staša Košarac je, obrazlažući odluku ovog kluba da odbaci sve amandmane Kluba Bošnjaka, istakao da je to učinjeno jer ti amandmani povređuju Ustav Srpske.
"Ustavom je, takođe, precizirano pravo na referendum i to niko nije osporavao. Istina da je RS imala Zakon o referendumu iz 1993. godine, a danas kada imamo moderan zakon koji tretira ovu oblast imamo politikantstvo i pokušaj destabilizovanja odnosa u uređivanju ove neophodne oblasti za sve građane RS", rekao je Košarac.

On je dodao da je Zakon o referendumu i građanskim inicijativama utvrđen na temelju Ustava RS i Dejtonskog sporazuma i da je ovim zakonom na savremen i vrlo demokratski način data mogućnost građanima da odgovore na sva bitna buduća pitanja.

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović izjavio je da je ovaj klub podržao dva predložena amandmana koja se odnose na organe koji treba da provode referendum, jer oni određuju da se ti organi biraju ne na stranačkoj osnovi, već da ih čine predstavnici konstitutivnih naroda.
Klub Bošnjaka okrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskim inicijativama, koji je Narodna skupština usvojila na sjednici održanoj 10. februara.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE