• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska samostalno u popis?!

Skupština RS usvojila Nacrt zakona o popisu stanovništva RS 2011. godine za čije sprovođenje je neophodno 18 miliona KM

 Srpska samostalno u popis?! Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o popisu stanovništva RS 2011. godine koji predviđa izjašnjavanje o državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti.

Ovaj nacrt zakona podržalo je 66 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Posebnim članom utvrđeno je da neće biti obavezno izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, odnosno da se lica o tome ne moraju izjašnjavati ako ne žele, o čemu će i sam popisni obrazac sadržavati pouku.

Nacrt uređuje finansiranje izvršenja popisa, za šta će biti neophodno 18 miliona KM.

Popisom će biti obuhvaćeni državljani BiH i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS, bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, lica bez državljanstva koja imaju boravište u RS bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, te domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije ovih lica.

U roku od 30 dana po završenom popisu biće objavljeni prvi rezultati o brojnom stanju stanovništva RS i njegovom nacionalnom sastavu, kao i podaci o broju domaćinstava i stanova.

U periodu od 1. januara 2012. do 31. decembra 2013. godine, Republički zavod za statistiku će sukcesivno objavljivati konačne rezultate popisa.

Nakon 31. decembra 2013. godine, Republički zavod za statistiku nastaviće specijalnu obradu prikupljene popisne građe radi dobijanja još raznovrsnijih i bogatijih statističkih informacija.

U Nacrtu zakona naglašava se ključna uloga Republičkog zavoda za statistiku u svim fazama pripreme, organizacije i provođenja popisa, zatim Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te ministarstava pravde i unutrašnjih poslova.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica rekao je da ova stranka podržava usvajanje Nacrta zakona, pogotovo jer nema političke volje da se takav zakon donese na nivou BiH.

"Ne postoji politička volja da se takav zakon donese na nivou BiH, jer da je takve volje bilo popis stanovništva bio bi proveden u BiH još 2001. godine", istakao je Mihajlica.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović smatra da ovaj zakon ne treba donositi na entitetskom nivou, već na nivou BiH, te da je ovo pitanje u posljednje vrijeme ispolitizovano u RS.

Poslanik Stranke za BiH Adib Đozić smatra da ne postoji ustavni osnov da se popis stanovništva vrši na entitetskom, već na nivou BiH.

"Popis stanovništva na entitetskom nivou bio bi antiustavan i antidejtonski čin jer bi ovakvim zakonom bilo verifikovano etničko čišćenje nad svim građanima BiH", rekao je Đozić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE