• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analiza SDS: ''Za RTRS Dodik je nepogrešivi papa''

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

"Dnevno pola sata programa RTRS-a posvećeno Miloradu Dodiku", kaže Nebojša Vukanović obrazlažući analizu programa RTRS.

 Monitoring tim SDS-a na čelu sa Nebojšom Vukanovićem uradio je analizu programa RTRS-a i utvrđeno je da, u analiziranom periodu od godinu i po dana, nije objavljen nijedan negativan prilog o lideru SNSD-a i predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali nijednom drugom članu ove stranke. Utvrđeno je da je u januaru svakog dana u programu RTRS-a pola sata bilo posvećeno Dodiku. Sa druge strane, u istom periodu nije objavljen nijedan pozitivan prilog o bilo kojoj stranci iz opozicije u RS. Vukanović je kazao je da su ciljevi ove analize da se skrene pažnja na razmjere RTRS-ove „prljave kampanje“ i da se „pokuša probuditi savjest njihovih urednika“.

- Trebao bih dobiti beneficiran radni staž za godinu i po dana slušanja informativnog programa, bilo koje kuće, a posebno RTRS-a jer to je takva kontaminacija – kazao je Vukanović koji je ujedno i lider Pokreta za pravdu i red.

Osim dnevnika, analizirane su i emisije Pečat, Telering, Direktno sa Miroslavom Lazanskim i Aspekt. Zbornik analize informativnog programa RTRS-a objavljen je na 900 stranica materijala.

Vukanović je Dodika uporedio sa papom, uz opasku da se stiče utisak da je na RTRS-u zasjedao kolegijum koji je donio uredbu o „nepogrešivosti Dodika“, kao što je to nekada doneseno za vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

- Ajde što je Dodik papa pa je nepogrešiv, ali je frapantno da ne griješi niko od kardinala ili fratara SNSD-a. Sa druge strane nema nijedan pozitivan prilog o opoziciji – dodao je Vukanović.

On je iznio podatak da je u januaru ove godine 69 vijesti i priloga u Dnevniku 2 bilo posvećeno Dodiku, te da je pored toga uoči Dana RS napravljen intervju s njim kao i druge emisije.

- 18. januara Dnevnik 2 je trajao 31 minut, a 28 je bilo posvećeno Miloradu Dodiku. Razumijete li koliko je to frapantno jer to nema ni u Sjevernoj Koreji, ni u najtotalitarnijim režimima. Pojavljuje se u 11 vijesti i priloga u jednom dnevniku. I da smo Švajcarska, bilo bi logično da nekada pogriješi – kazao je Vukanović.

Vukanović je posebno kritikovao rad novinarke i urednice RTRS-a Nade Veletić, te najavio da će naredne dvije, tri godine analizirati samo njene priloge.

SDS je 1. avgusta uputio deset pitanja generalnom direktoru RTRS-a Drašku Milinoviću, a koji se tiču poslovanja i dugovanja ove medijske kuće, ali i Milinovićeve privatne imovine, odnosno koliko ima stanova i koliko koštaju, te kolika je vrijednost njegovog automobila. Do danas nisu dobili odgovore.



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE