• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez saglasnosti o nacrtu amandmana na Ustav

Radna grupa za izradu amandmana na Ustav BiH u ponedjaljak nije postigla saglasnost o nacrtu amandmana

 Bez saglasnosti o nacrtu amandmana na Ustav Izvor: MONDO

Radna grupa za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" u ponedjeljak nije postigla saglasnost o izradi nacrta amandmana na Ustav, izjavila je Srni član Radne grupe Dušanka Majkić.

Prema njenim riječima, dogovor nije bio moguć, jer su članovi Radne grupe predlagali različite izmjene Ustava, od malih do veoma obimnih.

Majkićeva je istakla da je izvještaj o radu Radne grupe upućen Savjetu ministara BiH, od kojeg je zatražen njen nastavak rada, ali da prethodno lideri političkih partija zauzmu stav o opštim principima ustavnih izmjena, kao što su posredan ili neposredan izbor članova Predsjedništva BiH, broj članova Predsjedništva i broj delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Najobimnije izmjene su predložile SDA i HDZ, ali ni ostale stranke iz Federacije (FBiH) nisu bile daleko od toga. Članovi Radne grupe nisu imali mandat da izađu izvan okvira onoga što su im naložile političke partije. Većina predlaže da se izbor člana Predsjedništva vrši posredno, to znači da se vrši unutar parlamenta, što bi zahtijevalo značajne izmjene i redukovanje nadležnosti člana Predsjedništva, čemu se protivi SNSD i Stranka za BiH", istakla je ona.

Prema njenim riječima, ove dvije stranke eksplicitno su za direktan, neposredan izbor člana Predsjedništva, ali s tim da Stranka za BiH govori o BiH kao jednoj izbornoj jedinici, a SNSD o dvije izborne jedinice - Republici Srpskoj i FBiH, kako je to postojeći Ustav regulisao.

"Nepotrebno je bilo da Savjet ministara da tako kratak rok za izradu nacrta ustavnog amnadmana, jer priča o Ustavu nikad nije jednostavna i kratka. Veliki broj političkih partija jedva je dočekao da isuče sve prijedloge za izmjenu Ustava, kako bi promijenili sve, od broja poslanika i delegata u parlamentu BiH i značajnih promjena u jačanju Savjeta ministara, pa do Predsjedništva", istakla je ona.

Majkićeva je naglasila da takvi prijedlozi predstavljaju preambiciozne izmjene za izbornu godinu.

Ona je navela da je SDA pokušala svojim prijedlogom da na mala vrata uvede značajan broj izmjena Ustava u vezi sa Domom naroda Parlamentarne skupštine, što je za SNSD bilo neprihvatljivo.

"Stav SNSD-a bio je sasvim jasan u vezi s tim. Ono što smo mi predložili veoma je lako izvesti, ali za jednostavne i male ustavne promjene ne postoji želja uglavnom kod bošnjačkih političkih partija", istakla je ona.

Prema Akcionom planu Savjeta ministara BiH za usklađivanje Ustava BiH sa presudom Suda u Strazburu, Radna grupa bila je obavezna da do ponedjeljka završi svoj rad na pripremi nacrta amandmana na Ustav BiH i dostavi ga Savjetu ministara na razmatranje.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je za Srnu da prije izbora očekuje pozitivno rješenje u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Promjena Ustava, bez obzira u koju dubinu se išlo, dosta je težak postupak. Iako Radna grupa za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH` danas nije postigla saglasnost o izradi nacrta amandmana na Ustav, očekujem pozitivno rješenje prije izbora", rekao je Kuzmanović.

On je dodao da Radna grupa nije našla pravo rješenje danas, ali to ne znači da ga neće naći, jer će nastaviti da radi na tom pitanju.

"Smatram da su se u nekim elementima približili, jer se uviđa da je ono što mi tražimo jedino i najbolje", istakao je Kuzmanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni da će promjenu odredbi Ustava BiH vjerovatno razmatrati novoizabrani organi poslije oktobarskih izbora.

"Ni u jednoj normalnoj zemlji niko šest mjeseci prije izbora ne mijenja odredbe ustava, pogotovo u onom dijelu koji se direktno tiče samih izbora i koji utiče na ukupnu strukturu institucija", rekao je Radojičić.

On je dodao da će se ta tema, vjerovatno, otvoriti poslije izbora, "kada će atmosfera biti drugačija".

"Mislim da bi u jednom realnom koncipiranju Savjeta ministara BiH trebalo analitički planirati da nove institucije nakon izbora u oktobru sjednu i naprave realne nacrte i planove, jer je vrlo teško očekivati da se nešto desi u periodu do izbora", naglasio je Radojičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE