• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci od Srpske traže pola milijarde KM!

Bošnjaci od sudova u Republici Srpskoj traže čak 500.000.000 KM odštete za ratna stradanja!

 Bošnjaci od Srpske traže pola milijarde KM! Izvor: MONDO

Čak 50 miliona KM odštete od RS zahtjevaju sarajevski Bošnjaci, okupljeni u udruženje civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, piše "Press RS".

Bošnjaci nastanjeni u Sarajevu podnijeli su Osnovnom sudu u Banjaluci "paket" od oko 2.000, od ukupno 14.000 tužbi, koje su upućene sudu u prijestonici Srpske, a preostalih 12.000 pojedinačnih tužbi banjalučkom sudu je podnio Savez logoraša BiH.

Riječ je o tužbama sa zahtjevima za nematerijalnu štetu, odnosno pretrpljeni duševni bol, ranjavanje, gubitak članova porodice i druge oblike duševnih patnji.

Prema saznanjima "Pressa RS" prva ročišta na osnovu pojedinačnih tužbi koje je u junu 2007. podnijelo 1.759 članova Udruženja civilnih žrtava rata federalnog Sarajeva trebalo bi da budu zakazana već početkom jeseni, a izricanje konačnih presuda po prvim predmetima može da se očekuje početkom naredne godine.

"Ukupna suma odštete iz ovih tužbi iznosi oko pedeset miliona KM. Uzimajući u obzir dosadašnju praksu Osnovnog suda po sličnim tužbama, a posebno skandaloznu presudu iz februara prošle godine, kada je Islamskoj zajednici BiH odobren odštetni zahtjev od 64,7 miliona KM na ime porušenih 16 banjalučkih džamija, iako je IZ tražila samo 15 miliona, sasvim je izvjesno da će i najveći broj tužbi sarajevskih Bošnjaka biti pozitivno riješen i da budžetu Srpske prijeti potpuni bankrot", kaže sagovornik "Pressa RS"

Prema podacima Pravobranilaštva RS, u svim tužbama koje su protiv RS podignute od 1996. do danas ukupna visina odštetnih zahtjeva iznosi oko milijardu KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE