• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema popuštanja!

Učestvovaćemo 6. i 7. aprila u Sarajevu u razgovorima o "Madridskoj deklaraciji", ali nećemo popuštati, izjavio premijer RS Dodik.

 Dodik: Nema popuštanja! Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da u  razgovorima o "Madridskoj deklaraciji" - o promjenama Ustava BiH, u utorak i srijedu u Sarajevu, predstavnici RS neće pristati na smanjivanje ovlašćenja i stepena autonomije RS. 

"Mi ćemo 6. i 7. aprila u Sarajevu učestvovati u razgovorima o 'Madridskoj deklaraciji', ali nećemo popuštati. Naš stav je poznat - promjene Ustava BiH su moguće samo u onoj mjeri u kojoj nisu štetne po sadašnji stepen autonomije Republike Srpske", rekao je Dodik za "Politiku".

Dodik je kazao da je za RS "neprihvatljivo da se nadležnosti koje su odlukama visokih predstavnika oduzete Republici Srpskoj i prenesene na zajedničke organe BiH, unesu u Ustav BiH kao njene nadležnosti".

On je istakao da "Madridska deklaracija" nije ništa drugo do "jedan vid prepakovanog takozvanog 'Butmirskog paketa' ustavnih promjena, koji su predstavnici Republike Srpske odbili prošle godine".

"Mi smo voljni da Ustav BiH uskladimo sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, odnosno da se preformuliše odredba o izboru članova Predsjedništva BiH. To znači da bi ova formulacija glasila da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH", objasnio je Dodik.

Visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić izjavio je da su zbog potpuno oprečnih stavova domaćih političara u vezi sa ustavnim promjenama veoma male šanse da na sastanku u Sarajevu bude usaglašen bilo kakav tekst deklaracije o ustavnim reformama u BiH.

"Na sastancima će biti riječi o radnoj verziji 'Madridske deklaracije', koja je, u stvari, sublimat 'butmirskog paketa' nešto manjeg sadržaja. Ako deklaracija ostane u takvoj formi, biće neprihvatljiva za SNSD", kazao je Radojičić za banjalučki list Glas Srpske.

Radojičić je naveo da su sastanci u Sarajevu priprema mogućeg sastanka u Madridu, na kojem bi trebalo da bude potpisana deklaracija o ustavnim promjenama.

"Ako u Sarajevu ne bude usaglašen tekst deklaracije o ustavnim promjenama, od sastanka lidera u Madridu nema ništa. Kako sada stvari stoje, skeptičan sam da će se to desiti", kazao je Radojičić.

Sarajevski sastanak o ustavnim promjenama u BiH biće održan u organizaciji zamjenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga i ministra inostranih poslova Španije, koja predsedava EU, Migela Anhela Moratinosa.

Kako je ranije najavljeno, cilj ovog sastanka je da se lideri vladajućih stranaka u BiH obavežu da će poslije izbora, na jesen, prioritetno raditi na promjenama Ustava BiH.

Ukoliko ovaj sastanak u Sarajevu bude uspješan, onda bi se pred kraj aprila organizovao sastanak u Španiji, gdje bi se potpisala "Madridska deklaracija".

Sastanku u Sarajevu treba da prisustvuju lideri sedam stranaka u BiH - SDA Sulejman Tihić, SBiH Haris Silajdžić, SDP Zlatko Lagumdžija, SNSD Milorad Dodik, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović i Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE