• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više birača nego stanovnika

Autor mondo.ba

Republika Srpska ima znatno više birača nego stanovnika utvrdila je utvrdila Centralna izborna komisija BiH.

 Dok su provjeravali biračke spiskove, dobili su razliku od skoro 90 hiljada ljudi.

U CIK-u vjeruju da je glavni razlog tako velike razlike iseljavanje stanovništva, i činjenica da svaki državljanin BiH, bez obzira na to što živi u inostranstvu, automatski ima i glasačko pravo.

"Na biračkom spisku se nalaze svi oni koji imaju ličnu kartu BiH, a znamo da mnogo ljudi koji ne žive u BiH imaju njena dokumenta ili državljanstvo i tim ljudima je nemoguće oduzeti biračko pravo", rekao je, Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije, dodajući da je u velikim gradovima poput Tuzle, Banjaluke i još nekih to i te kako vidljivo, odnosno da ima daleko više birača nego stanovnika, prenose Nezavisne novine.

Neki poslanici NSRS imaju svoje mišljenje o ovoj ''matematici''.

"Upravo ovih 90 hiljada u ovoj razlici je ogroman prostor za krađu na izborima koja ne počinje samo objavljivanjem centralnog izbornog spiska. Moramo da se podsjetimo da se ogroman broj političkih subjekata prijavi na izborima da bi trgovao biračkim odborima, da bi na taj velikim političkim partijama za finansijske usluge činili ustupke", rekao je poslanik Adam Šukalo za ATV.

Stručnjaci kažu da sličnih situacija gdje je broj birača veći nego broj stanovnika ima i u zemljama regiona, ali da je to daleko manje izraženo nego što je u BiH.

Problem nije samo izborna kombinatorika već i sporni popis stanovništva u BiH iz 2013. godine.

"Mislim da prethodno treba problematizovati verifikaciju popisa stanovništva. Mislim da se nije smjelo dozvoliti da se verifikuje popis na način kako je to primarno željela, rekao bih bošnjačka strana, i misilim da to definitivno i dan danas može proizvesti velike probleme za ovu zemlju", rekao je šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac.

Opozicioni poslanici iz Srpske poručuju da će tih 90 hiljada razlike biti dovoljan razlog da, baš u izbornoj godini, insistiraju na reviziji biračkih spiskova. 

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da ukupan broj birača u BiH utvrđuju na osnovu podataka koje dobiju od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Centralna izborna komisija u birački spisak zaključno sa 4. decembrom ove godine upisala je ukupno 3.371.914 birača, a od tog broja pravo glasa za Predstavnički dom Parlamenta FBiH imaće 2.085.241 birača, objavila je televizija N1 na svom sajtu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE