• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić večeras sa Ban Ki Munom

Šef srpske diplomatije u Njujorku, večeras sa Ban Ki-munom o Kosovu.

 Jeremić večeras sa Ban Ki Munom Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić trebalo bi da se večeras u Njujorku sastane sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom.

Jeremić bi, tokom boravka u sedištu svetske organizacije, trebalo da razgovara i sa više ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti, među kojima su predstavnici Rusije i Kine.

Savet bezbednosti razmotriće 21. aprila izveštaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu, u kojem se navodi da će UNMIK nastaviti da deluje u saglasnosti sa Rezolucijom 1244, ali i "na praktičan i realan način u skladu sa razvojem situacije", potvrdili su ranije Tanjugu diplomate u Njujorku.

Jednomesečno predsedavanje Savetom bezbednosti za april preuzeo je ambasador Južne Afrike Dumisani Kumalo.

Ban Ki-mun je, u redovnom tromesečnom izveštaju, ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu, pošto je ta pokrajina 17. februara jednostrano proglasila nezavisnost, stabilna, ali krhka. On je naglasio da će UNMIK nastaviti da ispunjava zadatke u skladu sa Rezolucijom 1244, ukoliko Savet bezbednosti, u međuvremenu, ne odluči drugačije.

"Jasno je da je proglašenje nezavisnosti imalo dalokosežni uticaj na situaciju na Kosovu. Proglašenje nezavisnosti i događaji koji su usledili predstavljaju izazov za sposobnost UNMIK-a da održi autoritet", ocenio je generalni sekretar UN.

"Kako bi se izborio sa tim izazovima, UNMIK, vođen najvažnijim zadatkom očuvanja mira i bezbednosti, delovao je i nastaviće da deluje na praktičan i realan način u skladu sa razvojem događaja", naveo je u novom izveštaju Ban Ki-mun On je dodao i da će možda biti potrebe da UNMIK, uz odgovarajuću odluku Saveta bezbednosti, promeni operativne zadatke u skladu sa razvojem stanja na terenu, ali je poručio da je nasilje neprihvatljivo i da ni u kom slučaju neće biti tolerisano.
Ipak, generalni sekretar UN je najavio da će novi kosovski ustav biti predstavljen skupštini tokom aprila, a da će na snagu stupiti sredinom juna, do kada će, kako očekuju prištinski politički lideri i albansko stanovništvo, misija UN na Kosovu prestati da postoji.

Prvi čovek svetske organizacije, međutim, još jednom je izbegao da se izjasni o čitavom nizu spornih pitanja vezanih za razvoj situacije na Kosovu, uključujući jednostrano proglašenu nezavisnost, raspoređivanja misije EU, demonstracije u Kosovskoj Mitrovici, kao i predlogu Beograda o "funkcionalnoj razdvojenosti" srpskih i albanskih institucija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE