• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Izetbegović da napravi iskorak ka Srbiji

Autori mondo.ba Autori Agencije

Uoči sutrašnjeg trilateralnog sastanka BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru, predsjedavajući Predsjedništva BoiH Dragan Čović poručuje da bi bilo dobro ako bi bošnjački član Predsjedništva napravio dobar iskorak prema Srbiji.

 Dragan Čović Bakir Izetbegović iskorak Srbija Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Čović u intervjuu Tanjugu kaže da će jedna od tema sutrašnjeg sastanka biti i pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Srbije.

U Mostar stižu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te ostala dva člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, a hrvatski lider u BiH očekuje da će to biti kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

Protokl sastanka u Mostaru

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održaće sutra u Mostaru trilateralni sastanak.

Prema Protokolu, sastanak članova Predsjedništva BiH sa Vučićem i Kitarovićevom planiran je za 12.00 časova u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, najavljeno je iz Predsjedništva.

Nakon toga trebalo bi da uslijedi sastanak članova Predsjedništva, Vučića i Kitarovićeve sa ministrima inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom i Srbije Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Ovaj sastanak trebalo bi da bude održan u hotelu "Mepas", od 13.45 do 14.15 časova. Za 14.20 časova predviđeno je zajedničko fotografisanje članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske, a potom će uslijediti obraćanje medijima članova Predsjedništva BiH, Kitarovićeve i Vučića.

"Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način predupredili iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistočne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rješavanje međudržavnih pitanja. Tu prije svega mislim na granično pitanje", kaže hrvatski lider u BiH i dodaje:

"Ovo je prilika da kompletnu evropsku perspektivu zajednički razmotrimo i vidimo kako jedni drugima možemo pomoći."

Na pitanje da li je u međuvremenu usaglašen stav Predsjedništva BiH o tome kako rješiti pitanje granice između Srbije i BiH, on kaže da je vjerovao da smo na dobrom putu još kada je prvi put čuo prijedlog Vučića.

"Kada smo u Sarajevu prvi put čuli prijedlog predsjednika Vučića, vjerovao sam da smo na dobrom putu, jer je to nešto što je krajnje državnički stavljeno kao mogućnost, u smislu rješavanja problema grranice između BiH i Srbije. Nažalost, vrijeme je učinilo svoje i došlo je do koraka unazad od čitave te ideje", istakao je Čović.

Unutar Predsjedništva nije se, kaže, vodila rasprava o tome.

"Pokušali smo jedan ili dva puta približiti se takvoj ideji, koja je bila ranije u potpunosti prihvaćena. Danas smo u stanju statusa kvo. Nešto rade neki naši timovi na terenu, ali, bojim se da nismo napravili iskorak koji smo očekivali“, konstatuje Čović.

On vjeruje da među članovima Predsjedništva BiH postoji svijest o tome da je pitanje granice potrebno riješiti zarad napretka na putu ka EU, ali ocjenjuje da prioritet nekih političkih opcija u BiH jeste očuvanje postojećih odnosa u zemlji, a nikako - evropski put.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE