• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Francuska će pomoći Srbiji na putu ka EU"

Srbija ima svoje mesto u EU i Francuska želi da ona što pre dobije status kandidata za članstvo, kaže francuski ambasador u Beogradu.

 "Francuska će pomoći Srbiji na putu ka EU" Izvor: MONDO

U intervjuu agenciji Beta, Žan-Fransoa Teral je naglasio da razume da je za Srbiju Kosovo važno pitanje, ali je ocenio da srpske vlasti treba da se zapitaju da li mere koje preduzimaju prema zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova koriste srpskim interesima i želji za integracijom u Evropu.

"Ekonomski razvoj, reforme, pristupanje Evropi od suštinskog su značaja za zemlju i njenu budućnost. Mi u Francuskoj smatramo da Srbija treba ponovo da zauzme mesto kičmenog stuba regiona koje joj prirodno i pripada, i da će kroz rešavanje tih pitanja ona napredovati ka tom cilju. Naša je želja da joj pomognemo u savlađivanju tog puta", rekao je Teral.

Na pitanje može li Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bez Ratka Mladića u Hagu, Teral je rekao da je Francuska "naravno privržena dobroj saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine".

"Ali, ima i drugih kriterijuma koje treba uzeti u obzir. Treba misliti i na to šta će se desiti posle izbora: perspektive saradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine razlikovaće se u zavisnosti od toga ko bude dobio većinu", dodao je.

Upitan šta konkretno znače mere za ukidanje evropskih viza za građane Srbije, najavljene na nedavnom ministarskom sastanku EU na Brdu kod Kranja, Teral je rekao da su se "ministri založili za ubrzavanje procesa liberalizacije viznog režima" i da je francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner "naročito tražio da se veoma brzo pređe na to da vize budu besplatne".

"Konkretne mere tiču se onoga što se traži od zemalja koje prihvatamo da upišemo na 'belu Šengen listu' i koje su usmerene da spreče dolazak ilegalne strane imigracije a to su: sigurne putne isprave, efikasna kontrola na granicama, informatički sistem, policijska i posebno pravna saradnja. Te tehničke poslove bi Srbija trebalo da uradi i mi smo spremni da joj u tome pomognemo", dodao je.

Komentarišući kako je francusko priznanje nezavisnosti Kosova uticalo na odnose Beograda i Pariza, Teral je kazao da je "očcigledno da prolazimo kroz jedan delikatan period".

"Nemam više zvanične kontakte sa ministrima i iz tog razloga je teško napredovati u radu u određenim poslovima do kojih mi je posebno stalo. Na primer, planirao sam da dovedem u Beograd jednu značajnu delegaciju najvećih francuskih preduzeća i morao sam da odložim taj projekat. Isto tako, dogovori koje sam imao sa ministrom prosvete o izgradnji francuskog liceja su takođe odloženi", rekao je.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE