• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima novinari bolji od političara

Autor SRNA

Generalni sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić predstavila je danas, povodom Međunarodnog dana slobode medija u Sarajevu, rezultate istraživanja "Medijske slobode u BiH u 2018. godini".

 Građanima novinari bolji od političara Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Rezultati pokazuju da građani BiH najviše povjerenja imaju u medije, odnosno 76,8 odsto ispitanika.

Prema ovom istraživanju, 72,2 odsto ispitanika vjeruje vjerskim zajednicama, a najmanje povjerenja imaju u političke stranke, 19,4 odsto, te političare - 15 odsto ispitanika.

Prema riječima Rudićeve, anketa je pokazala i da je u odnosu na istraživanje sprovedeno prošle godine, zabilježen porast povjerenja u medije, međunarodnu zajednicu i nevladine organizacije.

Većina ispitanika, 51,1 odsto, smatra da su osnovne prepreke slobodnom radu medija u BiH politička zavisnost, zatim finansijska zavisnost - 26,8 odsto, te da najveći uticaj na medije imaju političari i političke stranke - 75,4 odsto ispitanika.

Političare i političke stranke ispitanici i dalje smatraju glavnim akterima koji krše novinarska prava i medijske slobode.

Rudićeva je ukazala i na podatak iz izvještaja "Reportera bez granica", prema kojem se BiH ove godine nalazi na 62. mjestu kada je riječ o slobodi medija, za razliku od prošle godine kada je bila na 65. mjestu.

Podršku sprovođenju istraživanja "Medijske slobode u BiH u 2018. godini" pružila je njemačka fondacija "Fridrih Ebert", čiji je direktor za BiH Marijus Miler-Hening izrazio opredijeljenost ove fondacije da stalno istražuje slobodu medija u BiH i ocjenjuje njihov razvoj.

Direktor sarajevskog Medija centra Boro Kontić konstatovao je da je istraživanje pokazalo manje-više poznatu stvar, a to je da je za medije u BiH najveći problem politički pritisak koji ih sprečava da obavljaju svoju djelatnost.

Komentarišući rezultate istraživanja, on je izrazio zabrinutost zbog činjenice da je značaj dnevnih novina, kojih u BiH ima šest, manji u odnosu na prošlu godinu za pet odsto.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE