• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U izbornoj trci 73 stranke!

Autor mondo.ba

Za ovogodišnje opšte izbore u BiH, koji će se održati u oktobru, prijavljen je i ovjeren rekordan broj stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata.

 Rekordan broj stranaka za predstojeće izbore Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Tako će se za dio "budžetskog kolača" i ministarske, poslaničke i predsjedničke fotelje na izborima u BiH boriti 73 stranke, 34 koalicije i čak 39 nezavisnih kandidata.

Ovo je ubjedljivo najveći broj političkih subjekata od opštih izbora 2002. godine. Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Inače, prije ovih najveći broj političkih partija bio je na izborima 2014, i to njih 65, dok ih je na izborima 2002. godine bilo, poređenja radi, 57. Znatno manji broj partija, njih 39, učestvovalo je na opštim izborima 2010. godine, a najmanje 2006, kada je bilo registrovano 36 partija koje su učestvovale na izborima, pišu "Večernje novosti".

I kada su u pitanju nezavisni kandidati, do sada ih je najviše bilo na opštim izborima 2014, i to 24, a na opštim izborima 2010. bilo ih je 13. Dalje, 2006. godine bilo je 12 nezavisnih kandidata, a na opštim izborima 2002. godine bila su, što je sada nezamislivo, samo tri nezavisna kandidata.

Posljedica rekordnog broja stranaka, nezavisnih kandidata i koalicija ima nekoliko.

Ivana Korajlić, portparol Transparensi internašnala BiH, kaže da je jedna od posljedica "poplave" političkih stranaka na izborima u BiH i trend da se već postojeće stranke cijepaju na razne frakcije i da od njih nastaju nove stranke.

Broj koalicija koje se prijavljuju nakon verifikacije učešća političkih partija i nezavisnih kandidata, kada su u pitanju opšti izbori 2018. godine, takođe je najveći u istoriji BiH. Poređenja radi, 2014. su učestvovale 24 koalicije na izborima, što je za deset manje nego ove godine.

"Za političare je najbitnije da ostanu u politici pa se tako osnivaju i nove političke opcije, a sve kako bi se došlo do dijela budžetskog kolača", kaže Korajlić.

Ona dalje dodaje da se na političkom nebu BiH vrlo lako i osnivaju stranke i vješto prikrivaju finansijski izvještaji o radu.

"Svjedoci smo godinama toga da institucije u BiH nikako ne mogu da stanu na kraj finansijskim malverzacijama u strankama i da revizija poslovanja stranaka teško ide", kaže Korajlićeva.

Sociolozi i analitičari kažu da nisu iznenađeni velikim brojem političkih subjekata koji će se pojaviti na izborima jer je prosto već svima poznato da je politika postala najunosnije zanimanje u BiH.

Izbori u BiH 7. oktobra

"Političari u BiH žive živote filmskih zvijezda. Imaju budžete i vozače. Mnogi su amnestirani od bilo kakave odgovornosti. Uz to, i političari su samo krojili izborne zakone koji im omogućavaju mnoge pogodnosti. Ovo sve je doprinijelo i tome da danas imamo ogroman broj političkih stranaka kojima je najbitnije dokopati se komadića vlasti i tako živeti nekim lagodnim životom", kažu analitičari.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić potpisala je Ugovor o nabavci usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za predstojeće opšte izbore, čija ukupna vrijednost sa PDV iznosi 1.160.500 KM. Ugovor je potpisan nakon što je Pravobranilaštvo BiH dalo pozitivno mišljenje, saopšteno je iz CIK.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE