• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomatski skandal Silajdžićevog ambasadora

Ambasada BiH u Beogradu napravila je diplomatski skandal povodom posjete Harisa Silajdžića optuženom za ratne zločine Iliji Jurišiću.

 Diplomatski skandal Silajdžićevog ambasadora Izvor: MONDO

Ambasada BiH u Beogradu napravila je diplomatski skandal kada je povodom posjete Harisa Silajdžića optuženom za ratne zločine Iliji Jurišiću umjesto sa Ministarstvom inostranih poslova Srbije, direktno kontaktirala sa Ministarstvom pravde Srbije.

"Cilj ove posjete je pogoršavanje odnosa u regionu, a posjetom osuđeniku za ratne zločine Silajdžić nipodaštava pravosudni sistem u Srbiji", navela je Trišić-Babić i dodala da sve pokazuje da planirana Silajdžićeva posjeta Beogradu i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću nije bila dobronamjerna.

Ona je dodala da kabinet zamjenika ministra nije bio uključen u organizovanje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Beogradu, u koju Silajdžić nije otišao u utorak, jer je Ministarstvo pravde Srbije donijelo odluku o zabrani posjeta zatvoru u kojem se nalazi Jurišić.

Silajdžić je ranije izjavio da ide u Beograd prvenstveno da posjeti Jurišića, a da će se sastati i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Ono što znam, u Beograd je trebalo da idu samo Silajdžić, njegov ministar Sven Alkalaj i otac i sin Arnaut (Boriša i Damir). To je nešto kao familijarna posjeta", rekla je Trišić-Babić "Glasu Srpske" i dodala da je "ista ekipa" slično radila i kad je u pitanju pravosuđe Velike Britanije, kada je Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut držao lekcije engleskom pravosuđu povodom hapšenja osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića.

Ambasada BiH u Beogradu u utorak je od Ministarstva pravde Srbije tražila informaciju zbog čega je donesena odluka o zabrani posjeta zatvorenicima u Okružnom zatvoru u Beogradu, gdje se nalazi Jurišić, i KPZ u Požarevcu, kao i da li se ta zabrana odnosi i na Silajdžićevu posjetu Iliji Jurišiću.

Ambasada je tražila "hitan odgovor", te zamolila da se "razmotri eventualna mogućnost" da Ilija Jurišić bude izmješten iz Okružnog zatvora "na neku drugu lokaciju" kako bi se Silajdžićeva posjeta mogla realizovati.

"Glas Srpske" podsjeća da je ovaj diplomatski skandal ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut napravio samo jedan dan nakon što je predsjednik Srbije primio njegov agreman 24. maja.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE