• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić kao Omer Paša Latas

Radovan Karadžić izjavio je na suđenju u Haškom tribunalu da su ga bosanski muslimani prisluškivali pod tajnim kodom "Latas".

 Karadžić kao Omer Paša Latas Izvor: MONDO

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe, mirovnog posmatrača tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini Kolma Dojla, koji je naveo da ne zna ko je "Latas", Karadžić mu je objasnio da je riječ o Srbinu koji je primio islam i poslije, u ime turskog sultana, gušio bune među begovima u Bosni.

On je napomenuo da je o Omer paši Latasu pisao i srpski nobelovac Ivo Andrić.

"Baš me je nasmijalo kada sam čuo da me zovu 'Latas'. Oni su mene smatrali za nekoga koga je poslao Beograd da kažnjava bosanske begove", naveo je Karadžić.

Ispitivanje Dojla u Tribunalu počelo je prošle sedmice.

On je pozvan da svjedoči o događajima u BiH kada je u ljeto 1992. bio lični izaslanik lorda Pitera Karingtona - predsjednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji, a prethodno, s jeseni 1991. šef posmatračke misije tadašnje Evropske zajednice u glavnom gradu BiH.

Bivši predsjednik Republike Srpske zatražio je od sudskog vijeća Haškog suda da mu prekine suđenje na 30 dana, da bi se upoznao za bilješkama iz ratnih dnevnika bivšeg komadanta Vojske RS Ratka Mladića, objavio je Tribunal.

U Karadžićevom podnesku se precizira da prekid suđenja traži pošto se okonča svjedočenje i unakrsno ispitivanje Kolma Dojla, koji svjedoči već tri dana, a nastaviće i sutra.

Karadžić je objasnio da Mladićevi vojni dnevnici sadrže podatke koji su direktno u vezi sa svjedočenjem, a koje bi mogli da iznesu svjedoci Robert Donia i zaštićeni svedok KDZ088, a čije je saslušanje planirano nakon Dojla.

Oni će svjedočiti o rukovođenju ratom i aktivnostima generala Mladića, napomenuo je Karadžić.

Na primjer, ovi dnevnici bi mogli da sadrže podatke o kontaktima svjedoka sa Mladićem i da bi na taj način mogli i da potvrde, ili opovrgnu, tačnost njihovih iskaza o tome.

Karadžić je optužen za genocid i ratne zločine tokom rata u BIH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE