• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Saradnjom za stabilniji region

Autor Agencije

U Banjaluci se danas održala konferencija o temi "Izazovi regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu".

 Banjaluka: Saradnjom za stabilniji region Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Regionalna saradnja jedna od šest vodećih inicijativa iz strategije Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, koja treba da doprinese stabilnosti i razvoju regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju je organizovala zajednička inicijativa Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i Savjeta Evrope "Mladi u političkim strankama". Inicijativa je sprovedena u okviru Škole za političke studije Savjeta Evrope s ciljem da se otvori dijalog sa mladim članovima političkih stranaka iz cijele BiH, te da im se omogući da konstruktivno učestvuju u konsultacijama o pitanjima EU.

Konferenciju su otvorili Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, Drahoslav Štefanek, šef Kancelarije Savjeta Evrope i Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

"Regionalna saradnja treba da doprinese stabilnosti čitavog regiona, što u konačnici treba da omogući bolji život građana i ekonomski rast čitavog ovog prostora", rekao je Zlatan Klokić.

Lars-Gunnar Wigemark objasnio je da je cilj okupiti političare mlađe generacije i sve uticajnije mlade ljude koji mogu formirati javno mnijenje i određene politike.

"Regionalna saradnja je u važnom trenutku, u periodu nakon samita u Sofiji uslijediće samit zemalja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana u Londonu gdje će se razgovarati o različitim temama koje uključuje transport i povezivanje", rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima ovom konferencijom žele da stimulišu debatu među liderima mlađih generacija za koje se nada da će jednog dana postati politički lideri ove zemlje.

"Predstavnici političkih stranaka iz oba entiteta bi trebali danas da razgovaraju načinima kako unaprijediti regionalnu saradnju i više o tome šta je u regionu zajedničko, a ne koje su to stvari koje nas dijele", rekao je Wigemark.

Podsjetio je na podatak da je prosječno vrijeme čekanja kamiona i roba na granicama između Srbije i BiH oko 20 sati.

"Ovakve prepreke koje postoje, ne samo za robe, nego i za ljude koji studiraju ili pokušavaju da se zaposle. EU smatra da u ovom smislu protoka ljudi i roba ima dobar model koji može ponuditi od kojeg sve zemlje u ovom regionu mogu imati koristi i zajednički praviti iskorake na evropskom putu. Ovakav pristup je nešto što pomaže daljem pomirenju u regionu, jačanju razumijevanja i ostavljanju prošlosti iz nas. Ne na način da zaboravimo ono što se desilo nego da osiguramo da nam prošlost ne bude prepreka u okretanju ka budućnosti", rekao je Wigemark.

Štefanek je istakao da cijeli program ima regionalni karakter jer ga je podržala regionalna škola političkih studija iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Prema njegovim riječima Kancelarija Vijeća Evrope u BiH provodi različite programe, od kojih su neki namijenjeni isključivo za BiH, ali postoje i dva programa regionalne prirode koji se provode u zemljama Zapadnog Balkana, jedan podrazumijeva socijalnu inkluziju Roma, a drugi se fokusira na slobodu izražavanja i medija.

Odgovarajući na pitanja novinara o kandidatskom statusu BiH, Klokić je istakao da RS radi na odgovorima na dodatna pitanja vezana za Upitnik Evropske komisije, a Wigemark kaže da su sve prognoze nezahvalne.

"Već je rečeno da je EK tražila od domaćih vlasti da odgovore što prije na set dodatnih 650 pitanja mi se nadamo da bi ti odgovori mogli doći do kraja ove godine pa možda i do oktobarskih izbora jer nakon njih biće drugih pitanja koja će odvlačiti pažnju. Na osnovu tih odgovora i drugih izvora informacija EK će raditi procjene stanja u različitim oblastima i kada se izradi mišljenje to će biti detaljan dokument o stanju u svim relevantnim oblastima u zemlji. Nezahvalno je nagađati jer niko od nas ne može znati ni kada će biti završeno mišljenje ni kada će doći kandidatski statatus Ja bih svakako rekao da će to biti u nekom periodu nakon izbora, da li ovih ili za koju godinu. Dinamika i kvalitet ovisi o vama samima i svima drugim u društvu u ovoj zemlji", rekao je Wigemark.

Učesnicima su se obratili i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i poslanik u Evropskom parlamentu Kristijan Dan Preda.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE