• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo suđenje za zločine u Zvorniku

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u petak je počelo iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva i odbrana Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića.

 Novo suđenje za zločine u Zvorniku Izvor: MONDO

Oni su prvostepenom presudom osuđeni na višegodišnje kazne zatvora za zločine u Zvorniku tokom 1992. i 1993. godine.

Prvostepenom presudom iz septembra 2008. godine, Lazarević, Stanojević, Marković i Ostojić proglašeni su krivim što su, kao pripadnici rezervne policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, od maja 1992. do marta 1993. godine nečovječno postupali prema zatvorenicima u prostorijama Opštinskog suda za prekršaje i zgradi "Novi izvor".

Nepravosnažnom presudom, koju je Apelaciono vijeće ukinulo u septembru porošle godine, Lazarević je osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević na sedam, a Marković i Ostojić na po pet godina zatvorske kazne, saopštila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na današnjem ročištu, tužilac Božidarka Dodik rekla je da će dokazati da su zatvorenici pretrpjeli teška fizička zlostavljanja koja su, uz odobrenje optuženih, vršili policija i paravojne formacije.

Ona je dodala i da će utvrditi da je Lazarević imao efektivnu kontrolu nad ostalim optuženim.

Miloš Perić, branilac drugooptuženog, smatra da je Prvostepeno vijeće imalo problem u procjeni izvedenih dokaza. "Nećemo uvoditi mnogo novih svjedoka i materijalnih dokaza. Nadam se da ćemo na kraju imati osnov da tražimo oslobađajuću presudu", rekao je Perić.

Odbrane su najavile i da će nastojati da ustanove da postupanje prema zatvorenicima nije bilo "teško fizičko zlostavljanje".

Apelaciono vijeće danas je počelo sa preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, a nastavak pretresa zakazan je za ponedeljak, 31. maja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE