• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbijen Karadžićev zahtjev za prekid suđenja

Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je u petak zahtjev optuženog Radovana Karadžića da prekine suđenje na 30 dana.

 Odbijen Karadžićev zahtjev za prekid suđenja Izvor: MONDO

Karadžić je prekid tražio kako bi mogao da prouči ratne zabilješke generala Ratka Mladića koje mu je dostavilo tužilaštvo.

Te zapise, na oko 3.500 stranica u 18 generalovih radnih bilježnica, krajem februara su zaplijenile vlasti Srbije tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu.

Predsjedavajući sudija O Gon Kvon (O-gon Kwon) obraložio je da prekid suđenja "ne bi bio u interesu pravde", ocjenjujući da je Karadžić od 12. aprila, kada su mu Mladićevi dnevnici dostavljeni, imao dovoljno vremena da ih prouči.

Pretresno vijeće je, istovremeno, sugerisalo tužilaštvu da odloži iskaz svedoka u čijem bi unakrsnom ispitivanju Karadžić, koji se brani sam, mogao koristiti Mladićeve bilješke.

Na kraju unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe Kolma Dojla, Karadžić je tvrdio da je pokojni predsjednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović "nosio nacističku uniformu tokom Drugog svjetskog rata" i družio se sa "Hitlerovim velikim prijateljem, jerusalemskim muftijom El Huseinijem".

Irski pukovnik Dojl odgovorio je da o tome ništa ne zna.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, artiljerijske napade na civile u Sarajevu, etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

Irski pukovnik Dojl 1992. je bio posmatrač Evropske zajednice i lični izaslanik međunarodnog mirovnog posrednika lorda Pitera Karingtona (Peter Carrington) u Sarajevu

Karadžić je Dojla optužio za pristrasnost, pošto je svjedok izjavio da je na pregovorima u Lisabonu u maju 1992. srpska strana pristala da sarajevski aerodrom stavi pod kontrolu UN tek nakon eksplozije u Ulici Vase Miskina u kojoj su stradali građani u redu za hljeb.

Optuženi je tvrdio da tu granatu nisu ispalili bosanski Srbi, a da je on nudio da UN preuzmu aerodrom i pre tog incidenta. "Zašto ne povučete svoje optužbe da je mene neka granata natjerala da budem miroljubiv i human", pitao je Karadžić.

Odbacujući optužbu da je pristrasan, Dojl je rekao da je eksplozija u Sarajevu bila iskorišćena na skupu u Lisabonu da se srpska delegacija privoli na ustupke.

Karadžić je na to kazao da su "Muslimani koristili sve incidente za prekidanje pregovora, jer im je bila obećana cijela BiH", a Dojl je uzvratio da se s tim ne slaže.

Dojl je ponovio da je Karadžić imao kontrolu nad naoružanim Srbima na početku rata u Sarajevu, navodeći kao primjer otvaranje vatre iz hotela Holidej in na demonstrante za mir, 5. aprila 1992.

Negirajući da su pucali Srbi, Karadžić je tvrdio da su sa obližnje zgrade Unisa tada vatru otvorili ljudi sarajevskog kriminalca Jusufa-Juke Prazine i da ima snimak koji to potvrđuje.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 31. maja.

Karadžić će dodatno unakrsno ispitivati novinara Ernauta van Lindena (Aernout van Lynden) koji je na početku rata bio dopisnik britanske televizije Skaj iz Sarajeva.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE