• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH ne ispunjava uslove MMF-a

Federacija BiH do kraja maja neće ispuniti uslove neophodne za nastavak stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 FBiH ne ispunjava uslove MMF-a Izvor: MONDO

MMF zbog toga neće sredinom juna razmatrati odobravanje četvrte tranše za BiH, izjavio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Podsjetivši da će Odbor izvršnih direktora MMF-a, nakon juna, zasjedati tek u septembru ili oktobru, kada BiH može očekivati 38 miliona evra, Bevanda je rekao da se vlasti kantona, kojima će biti proslijeđen dio novca od MMF-a, nisu pomakle sa "mrtve tačke" u provođenju mjera štednje.

On je dodao da su, uprkos tome, predstavnici kantona u Parlamentu FBiH već počeli lobirati za taj novac i da se politika "dobro umiješala u sve ovo".

"U Parlamentu me pojedini zastupnici susreću i pitaju kada će kantoni dobiti novac. Čuo sam da je već nekim kantonima obećan određeni iznos novca", rekao je Bevanda za "Nezavisne novine".

Ponovivši da se do kraja maja moraju ispuniti četiri uslova - usvojiti zakon o platama u organima vlasti, provesti revizija u oblasti boračke zaštite, beneficiranih penzija, kao i strategija reforme penzijskog sistema, Bevanda je rekao da od kantona nije dobijeno ništa, odnosno da ni u jednom kantonu nema zakona o uštedama, kao ni prijedloga rebalansa budžeta.

"U projektovanim kantonalnim budžetima evidentna je totalna neodgovornost. Utvrđen je deficit i kao izvor finansiranja naveden je novac MMF-a. Uključili su oni koliko im treba. Pretpostavljam da su kantonalne vlasti najprije napravile rashodovnu stranu, a potom sabrale prihode. Ono što im fali, kantoni su namirili od MMF-a", rekao je Bevanda.

On je upozorio da, ukoliko ne bude napravljene uštede, ne zna ko će biti taj koji će zatvoriti budžet za iduću godinu.

"Realno je da će faliti 450 miliona KM", rekao je Bevanda i dodao da se FBiH "ne može maknuti bez MMF-a".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE