• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odata počast srpskim, hrvatskim i bošnjačkim žrtvama

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, zvaničnici RS i Sulejman Tihić odali počast žrtvama u Sijekovcu kod Broda, Briševu i Kozarcu kod Prijedora.

 Odata počast srpskim, hrvatskim i bošnjačkim žrtvama Izvor: MONDO

Predsjednik i premijer Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić danas su u Sijekovcu kod Broda odali počast nevinim srpskim žrtvama iz ovog mjesta i položili vijence na Spomen-obilježje.

Josipović je rekao da je došao u Sijekovac da oda počast žrtvama i da je posebno važno da su u ovom mjestu danas prisutni ljudi svih narodnosti i vjeroispovjesti, što pokazuje dostojanstvo i poštovanje prema žrtavama.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da su se u nedjelju u Sijekovcu svi poklonili žrtvama koje su nevino nastradale i pokazali da je ovo mjesto poruka da se nikada više ne dogode ovakve i slične stvari.

"Od velikog je značaja za mir u regionu što je danas ovdje i hrvatski predsjednik, jer je to način da zajedno pokažemo svijetu da su sve žrtve, bez obzira iz kog naroda bile, zaslužile našu pažnju", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da se time pokazuje "realnost stvarnosti u RS i BiH".

"Ta realnost je svakako RS koja je sastavni dio BiH, zasnovana na Dejtonskom sporazumu, i koja teži evropskim integracijama i saradnji svih u regionu", rekao je Kuzmanović.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da je današnja posjeta stratištima zajednička poruka da je potrebno obezbijediti suživot, mir i stabilnost, te dodao da je ovo najbolji način na koji se taj mir može obezbijediti.

"U ime Vlade RS izražavamo saučešće svim porodicama žrtava, bez obzira na kojoj strani bili, i uvjereni smo da oni koji su činili zločine moraju biti izloženi progonu tužilaštava i sudova za zločine koje su počinili", zaključio je premijer RS.

Hrvatske oružane jedinice su 26. marta 1992. godine, jedanaest dana prije međunarodnog priznanja BiH, prešle preko rijeke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu. U cilju osvajanja linije Bosanski Brod - Doboj ubijeno je 21 lice srpske nacionalnosti, a u samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je petnaestoro odraslih i djece srpskih porodica Zečević, Bačić, Radovanović, Milošević i Martić.

Predsjednik i premijer Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas su zajedno položili vijence u Briševu kod Prijedoru ispred spomen-ploče na kojoj su upisana imena 67 Hrvata, koji su stradali krajem jula 1992. godine.


Nakon toga, vijence ispred spomen ploče koja se nalazi u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla položili su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

"Ovdje smo da zajedno odamo poštu nevino stradalim. Ovo je jedan dobar početak. Zahvalan sam svima koji su ovdje, jer je to poruka mira i ljubavi koja je zalog budućnosti za mlade generacije", rekao je Josipović.

Premijer Srpske je pozvao sve pravosudne institucije da obave svoj posao onako kako treba kako bi svi počinioci zločina i u Briševu i bilo gdje drugo bili procesuirani.

"Čast mi je i zadovoljstvo da sam sa predsjednikom Hrvatske ovdje. Bili smo u Brodu, a sada ćemo u Kozarac da odamo poštu stradalim civilnim žrtvama rata, ne samo iz pijateta prema njima, nego i da pošaljemo poruku da se više nikada na ovim prostorima ne dešavaju ovakve stvari", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da se sa sigurnošću može reći da je današnja posjeta delegacije Hrvatske Srpskoj i sve što ona podrazumijeva jedna nova era suživota na prostorima zapadnog Balkana i jedan od drastičnih primjera kako se grade suživot i tolerancija.

"Danas smo ovdje da odamo poštu nevinim žrtvama i uputimo poruku prvo nama u BiH, a onda našim susjedima i cijelom svijetu, da se zavjetujemo da se ovakvi zločini ne smiju i neće više ponoviti, jer treba da pokažemo svijetu da je prevladala kultura mira nad nekulturom rata", rekao je predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

Visoki predstavnik u BiH je poručio da je važno sjećati se svakog nastradalog pojedinca.

"Ovih dana prisutni smo jednom regionalnom pomirenju. Mislim da je to novi i izuzetno važan kvalitet regionalne saradnje, i da će saradnja u regionu u tom duhu donijeti puno plodova za građane, što je najvažnije", poručio je Incko.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da žrtve u Briševu, Sijekovcu, Kozarcu i širom BiH obavezuju na odgovornu politiku kako se zlo ne bi ponovilo.

"Drago mi je da čujemo da se odgovorni za zločine moraju privesti pred lice pravde i da se mora učiniti sve kako bi se nestali pronašli i dostojanstveno sahranili. Nema kolektivne krivice, ali ima kolektivne odgovornosti da se odgovorni procesuiraju, a nestali nađu", rekao je Tihić.

Predsjednik i premijer RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas su u Kozarcu kod Prijedoru položili vijence na spomen-obilježje u izgradnji posvećenom bošnjačkim žrtvama proteklog rata.

Sjenima oko 1.800 stradalih Bošnjaka iz Kozarca i okolnih naselja poklonili su se i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je ovo treće mjesto na kojem su se danas poklonili nevinim žrtvama i da su zajedno sa svih mjesta poslali istu poruku - sve žrtve su žrtve, svaki zločin je zločin.

"Ovo je poruka mira i želje da više nikada na ovim područjima ne bude rata i stradanja", rekao je Josipović.

Premijer Srpske Milorad Dodik poručio je da svi koji su počinili zločine, bez obzira na kojoj strani bili, dok su god biološki živi treba da budu proganjani i traženi od pravosudnih institucija.

"Mi ćemo takvu politiku uvijek podržavati i ne može se desiti da bilo koji zločinac ostane nekažnjen", rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će doći na otkrivanje spomen-obilježja u Kozarcu, koje je planirano krajem jula, Dodik je rekao da je to Republika Srpska i da će biti tu kad god ga pozovu.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da se posjetom mjestima stradanja sva tri konstitutivna naroda u BiH obavezuju da će učiniti sve da se zlo ne ponovi, te da će voditi ozbiljnu i odgovornu politiku u tom pravcu.

"Predsjednik Josipović nas je potakao da to uradimo sada. Mogli smo i trebalo je da to učinimo ranije", dodao je Tihić.

Visoki predstavnik Valentin Incko ocjenio je da je Kozarac, možda i najveće mjesto stradanja, ali i povratka, te da postoji saglasnost svih strana za podizanje ovog spomenika.

"Najplemenitiji zadatak svakog čovjeka je graditi mostove i ovim današnjim posjetama gradimo mostove između tri naroda u BiH, ali i novo susjedstvo", istakao je Incko.

Za ovo spomen-obilježje, koje se gradi u centru Kozarca, kamen temeljac položen je početkom decembra prošle godine i njegovo otkrivanje je predviđeno 31. jula.

Ono će podsjećati na oko 1.800 mještana, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz ovog dijela Prijedora stradalih od 1992. do 1995. godine.

Izgradnja će koštati 430.000 KM, a opština Prijedor je njegovu izgradnju predvidjela u Regulacionom planu ovog naselja tako da ima sve potrebne dozvole za gradnju.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE